Boli la animale

Vaccinarea pisicii! Adevaruri si controverse

Suntem obişnuiţi cu ideea că trebuie vaccinaţi câinii şi ne mirăm când auzim că şi cu pisicile trebuie să facem la fel. Chiar dacă acestea nu sunt scoase afară, trebuie totuşi imunizate împotriva diverşilor factori care îi pot afecta sănătatea. Alege sa descoperi cum medicul veterinar specialist vă oferă mai multe informaţii despre acest lucru.

Se preîntâmpină astfel multe afecţiuni

Vaccinarea pisicii este la fel de importantă precum este vaccinarea câinelui. In primul rând, toate felinele mai mari de 3 luni trebuie vaccinate antirabic, conform legii, la această vaccinare obligatorie adăugându-se şi vaccinarea pentru bolile contagioase cele mai importante ale pisicii.

Primul vaccin, la 8 săptămâni

Primul vaccin se face la vârsta de 8-9 săptămâni, cu repetare la 2-3 săptămâni, urmând ca acest vaccin să se facă apoi anual. Doctorul veterinar profesionist iti va spune ca acest vaccin trebuie să cuprindă imunizarea pentru rinotraheită, caliciviroză, panleucopenie şi leucoză felină. Toate aceste afecţiuni se transmit extrem de uşor, pot avea o evoluţie acută sau cronică, puţin vizibilă simptomatic, dar în timp pot creea probleme din cele mai grave. Transmiterea lor se poate realiza atât prin contact cu feline bolnave sau purtătoare dar şi prin contactul cu secreţiile şi excreţiile acestora chiar şi de pe hainele oamenilor. Unele boli pot fi chiar mostenite de la mama.

Medicul veterinar specialist cunoaste si temerile unora dintre proprietarii constiinciosi, ce se informeaza si citesc, conform carora la locul de injectare a vaccinului pot aparea tumori. Trebuie spus ca in acest moment, Sarcomul la Locul de Injectare (injection site sarcoma-ISS), nu cunoaste o cauza exacta. Au existat ipoteze formulate in legatura cu excipientul din vaccin, virusurile incluse in vaccin, metalul din acul cu care se inteapa etc., insa pana astazi nu exista nicio dovada clara.

Evitati sa ignoraţi acest aspect

Pentru a preîntâmpina aceste neplăceri este recomandat să nu ignoraţi vaccinarea pisicii la care ţineţi, chiar dacă aceasta îşi petrece majoritatea timpului în casă. Medicul veterinar specialist stie si iti va recomanda vaccinarile periodice mai ales ca, pisicile, pe masura ce cresc in varsta pot suferi scaderi ale imunitatii iar unele boli virale se pot manifesta foarte ciudat si greu de tratat, precum unele gingivite, cistite, otite, conjunctivite si altele.