Abecedarul veterinar

Sarbatorile si colica biliara

 

Un deosebit exercitiu de imaginatie si gandire retrospectiva sau, in cazurile fericite, chiar anticipativa. O coada ce se plimba de colo colo, cu miscari ritmice, cand mai repede, cand mai incet, fire de par ce se desprind din ea si se lanseaza intr-un zbor haotic, zgomotul produs la trecerea prin aer sau fasaitul cozii pe podea, eventual doua picioruse ce alternativ se ridica de pe pamant, precum un pradator nerabdator asteapta sa inceapa cursa infernala asupra prazii, o labuta ce vine spre tine, cu gherutele retrase sau dupa caz tocite de la atata joaca, te atinge eventual usor si delicat cat sa simti o blanda atentionare, doi ochi rotunzi, umezi si rugatori ce patrund in tine, urechile atente, ciulite, indreptate catre tine si un zgomot melodios si supus dar totusi plangator ca un scancet de copil flamand in timp ce tu ai in mana binemeritata ta bucatica de drob de miel in ziua de Paste.

Aceasta este partea intai. Partea a doua: “Cum se poate intampla asa ceva? De obicei mananca doar bobitele lui, a gustat doar o bucatica de drob…si poate o sarmaluta dar atat, nimic mai mult. Doar de la asta sa faca colica biliara?”.

Alimentele specifice Sarbatorilor Pascale, prajeli, amestecuri de carnuri si alte ingrediente animale, oua, condimente din belsug, toate acestea pot provoca cainelui sau pisicii tale o zdravana colica biliara, o colecistita, o criza pancreatica sau indigestie serioasa. Si nu, nu este vina noastra, doar cateii si pisicile au fost studenti straluciti la cursurile de atitudini si limbaj persuasiv, astfel ca noi suntem niste biete victime in fata”povestii” lor despre nevoie urgenta de a gusta din ceea ce mancam noi.

Poate ca ati putea sau nu, dupa alegere, sa apelati la medicul veterinar inainte de Sarbatori, pentru sfaturi si alte povete despre animalutele din casa, pentru ca le iubesti iar tu ai puterea sa le ingrijesti profesionist cu ajutorul specialistului.

Sarbatori linistite!

P.S. Bon appetite!