Cum stimulam rezistenta naturala a organismului ramane unul dintre cele mai disputate subiecte intre crescatori, medici si iubitori de animale.
In mod putin surprinzator, regasim in comert o sumedenie de produse de tip “imunity boost”, alimente care sunt comercializate drept stimulatoare ale imunitatii sau putem regasi descrise retete arhaice de amestecuri de cereale cu diverse plante aromate ori miere, improvizatii periculoase de medicamente sau chiar tehnici de medicina alternativa.
Foarte pe scurt putem spune urmatoarele: imunitatea animalelor ca si cea a oamenilor este supusa unei majore influente neuro-hormonale, fiind dusa la indeplinire de grupuri de celule ce la randul lor folosesc mesaje chimice complexe pentru a comunica intre ele.
In concluzie, stresul, diferitele medicamente, lipsurile din alimentatie, diverse boli pot incapacita sistemul imunitar, astfel ca ideea centrala a sfatului nostru este reprezentata de a asigura animalului tot necesarul de vitamine (B, E, D etc), aminoacizi, minerale, acizi grasi esentiali, oligoelemente si sa efectuam cu frecventa recomandata de catre medicul veterinar deparazitarile si vaccinarile de peste an. Vom avea astfel un animal cu un sistem imunitar ce functioneaza normal, in parametrii necesari protejarii naturale a organismului.
Nu exista metoda prin care sistemul imunitar sa fie stimulat a functiona peste limitele sale “normale”. Astfel de solutii apartin inca viitorului.
Pana atunci nu uitati ca cea mai buna metoda de a pastra un sistem imunitar ce te pazeste zi si noapte este…sa fii fericit, odihnit si cu o alimentatie corecta, iar acest lucru este valabil si pentru catei sau pisicute dar si pentru noi oamenii din “secolul vitezei si al stresului”.