Boli la animale

Nu ai sa crezi asa ceva! Homosexualitatea la animale exista

Homosexualitatea se refera atat la actul de imperechere propriu-zis cat si la curtare, formarea unui cuplu, simularea unor comportamente specifice doar intre sexe diferite dar si afectiunea exagerata intre indivizii aceluiasi sex, documentata si probata stiintific.

 

Pe cat de ciudat ar parea totusi acest gen de manifestare exista si este documentat in lumea animalelor. Este cunoscut faptul ca mai bine de 1500 de specii, dintre cele mai putin evoluate pana la primate, pot prezenta un astfel de comportament. Astfel, un asemenea comportament l-am putea depista la lei, bizoni, oi, girafe, elefanti, diferite primate, hiene, delfini, lebede, rate, vulturi, porumbei, pescarusi si chiar libelule si soparle.

De exemplu se cunoaste faptul ca aproape un sfert din perechile de lebada neagra sunt perechi homosexuale, la acestea adaugandu-se in perioada cuibaritului si o femela care depune ouale, iar o cincime din perechile de rata salbatica sunt de asemenea afectate de acest comportament in special in relatia mascul-mascul, in timp ce doar 10 % din femelele de pescarus manifesta o asemenea deviere comportamentala.

La porumbei se observa o uniformitate a atitudinilor homosexuale in sensul in care atat femelele cat si masculii manifesta asemenea comportament, perechile vor produce uneori oua insa infertile. In unele cazuri exista chiar si comportamente de imperechere cu obiecte inanimate.

In cazul delfinilor amazonieni se intalneste o alta curiozitate si anume sexul nazal, adica penetrarea in scop sexual a orificiului de captare a oxigenului si eliminare a excesului de apa. In acelasi timp este cunoscut si fenomenul de sex in grup, folosind si alte organe decat cele sexuale.

Maimutele bonobo manifesta cea mai mare rata a homoxesualitatii-60%, aprope fiecare interactiune dintre doua asemenea maimute fiind in final una sexuala. Majoritatea perechilor sunt de tip femela-femela insa si masculii in urma unor conflicte se “impaca” ori se tolereaza reciproc prin mangaierea, unul altuia, a organelor genitale. Nu s-au observat penetrari anale.

Exemplele ar putea continua si dupa cum vedem lumea animalelor este plina de surprize.