Boli la animale

Intoxicatia cu crin si alte flori la pisica si caine. Atentie, florile din casa pot fi otravitoare pentru animale! Tu le cunosti?

Vine primavara. Obiceiul in Romania este ca, in fiecare 1 Martie, florile sa faca parte din viata noastra a tuturor, fie ca sunt oferite sau primite. Pe cat de multa bucurie sau placere provoaca ele oamenilor, pe atat de multe pericole inseamna ele pentru pisica sau catelul din casa. Este posibil ca acest fapt sa fie deja cunoscut si poate ca in continuare vei gasi cateva noutati care sa te ajute in viitor. Daca nu stiai, mai jos vei gasi ceea ce trebuie sa cunosti pentru a feri prietenul necuvantator de un pericol real, prezent in casa: intoxicatia cu plante ornamentale, cu flori.

Florile vor fi, pentru cel putin 2-3 saptamani, foarte des prezente in casele oamenilor. Fie ca sunt crini, trandafiri, frezii, zambile, asta doar ca sa le enumeram pe cele mai populare, ele pot produce neplaceri cainelui sau pisicii. Aceste animale de companie sunt precum niste copii mici, curiosi si pusi pe joaca. O floare in casa sau un buchet mai mare, va puteti da seama usor, reprezinta pentru ei o sursa imensa de miros nou, “ciudat”, ce “trebuie” neaparat inspectat si eventual “gustat”. Acesta este pericolul cel mare, ca florile sa fie ingerate, sa fie consumate fie din plictiseala, din joaca sau cine stie din ce atractie de neinteles pentru noi oamenii. De aceea florile trebuie sa fie asezate acolo unde un caine sau o pisica poate ajunge greu sau chiar deloc.

Cele mai cunoscute flori implicate in episoade de intoxicatie sunt freziile (Freesia), zambilele (Hyacinth), calele (Cala lily), lalelele (Tulipa), crizantemele si bineinteles, mai ales in cazul pisicilor, crinul (Lilium si Hemerocallis).

Cel mai des descrisa si observata ca fiind foarte grava este intoxicatia cu crin la pisica. In functie de care tip de crin este implicat (unul din cele peste 100) pot fi observate probleme cardiace sau renale severe. Problemele cardiace se datoreaza unor glicozide cardiace cu efect digitalic. Efectele nefrotoxice se datoreaza unor parti hidrosolubile toxice, neidentificate inca, ce se basorb extrem de repede dupa ingestie. Toxinele ataca in principal epiteliul renal producand foarte repede si agresiv o insuficienta renala severa, ce pune viata in pericol. Toate partile plantei sunt toxice,  atat frunzele, petalele, polenul cat si tulpina. Initial semnele de intoxicatie cu crin la pisica vor fi nespecifice, de tipul vomei, anorexiei, depresiei, salivatiei excesive. Urmeaza o parte si mai neplacuta in care rinichii cedeaza si este posibil chiar ca pisica sa nu mai urineze, din imposibilitatea producerii de urina si deci de a elimina toxinele din organism. Chiar si o frunza sau o petala pot duce la coma sau chiar mai rau. Atentia medicala este de urgenta necesara. Sunt importante atat analizele de sange cat si terapia de urgenta cu fluide si diuretice pentru restabilirea functiei renale a pisicii.

Atat in cazul cainelui cat si in cazul pisicii, un grup de flori extrem de populare si foarte des oferite, este implicat in producerea de fenomene digestive, de tipul vomei, diareei, durerilor abdominale severe. Acest grup de flori este reprezentat de frezii, zambile, cale, lalele si hortensii.

Cel mai usor este sa previi o astfel de intoxicatie decat sa o tratezi. Mai ales ca nu exista vreo metoda rapida si precisa pentru a depista componentii toxici din flori. Atentia este cea mai utila atunci cand doresti sa eviti o intoxicatie cu flori la caine sau la pisica. Evita locurile in care au acces sau foloseste aceleasi metode pe care le folosesti pentru a tine un copil la distanta de vaza cu flori. Retine, chiar si 2-3 petale sau frunze pot face mult rau si pot aduce, in loc de bucuria de a avea flori in preajma, mai multa panica. Intreaba medicul veterinar specialist si apeleaza la ajutorul sau imediat ce ai observat ca ceva nu este in regula cu patrupedul tau.

Inceput de primavara placut!

 

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version