Unul dintre cele mai des întâlnite fenomene la animalele de companie este voma, iar acesta poate fi simptomul mai multor afecțiuni ce pot fi depistate cu ajutorul medicului veterinar profesionist. De ce apare și când trebuie să ne îngrijorăm, se poate sa descoperi daca alegi sa citesti in continuare.
Voma este o expulzare a conținutului gastric si este un simptom foarte des întâlnit la animale, mai ales caine si pisica. Aspectul lichidului eliminat astfel poate fi un indiciu foarte important în aprecierea stării patrupedului așa că este bine să cunoașteți câteva indicii si sa le comunicati la momentul consultatiei la doctorul veterinar specialist.
Semn al mai multor afecțiuni
– aspectul gălbui-verzui, închegat, exprimă o posibilă problemă hepato-biliară, în materialul eliminat aflându-se secreție biliară. De asemenea, unele afecțiuni grave precum tumorile abdominale sau peritonita pot da semne similare.
– voma spumoasă, albă sau incoloră, cu conținut alimentar, denotă o afecțiune gastrică, de natură inflamatorie sau dispeptică. Însă, chiar și unele afecțiuni renale grave pot da o simtomatologie asemănătoare.
– prezența sângelui în vomă este un semn de afecțiuni gastrice grave, hemoragice sau ulcerative.
– eliminarea explozivă, proiectarea de material intestinal cu aspect fecaloid poate fi semnul unor obstrucții digestive.
– in ultima perioada chiar si caldura excesiva si actiunea razelor solare asupra organismului, pot duce la socul termic, la edem cerebral ce se poate manifesta, printre altele, si cu voma repetata. Deci, voma nu este doar un semn al tubului digestiv, al afectiunilor abdominale (din burta) ci si un semn al altor afectiuni grave, localizate si in alte zone din organism.
Mai multe metode pentru identificarea cauzei
Având astfel o mulțime de afecțiuni ce pot să se manifeste asemănător, diferențierea între acestea se realizează folosind tehnici complementare de tipul ecografiei abdominale, radiografiei simple sau cu substanță de contrast, analize complete de sânge și nu în ultimul rând endoscopia esofago-gastrică, care este metoda de elecție pentru diagnosticul afecțiunilor gastrice, toate fiind la indemana medicului veterinar specialist.
Veniți la doctorul veterinar profesionist
Deoarece este greu de identificat cauza, la prima vedere, este indicat să veniți cu animalul la un specialist, cât de curând este posibil de la apariția simptomelor, pentru ca doar asa iti poti gasi linistea iar cainele sau pisica ta bucuria de a fi langa tine.