“Nu-i place la doctor! Nu ma pot intelege cu el cand mergem la medic!”. Vizita la medicul veterinar profesionist poate fi stresanta sau traumatizanta, fie pentru ca avem un catel sau pisicuta anxios/anxioasa fie pentru ca in mod incosntient proprietarul stimuleaza sau faciliteaza un comportament nepotrivit.
Daca vrei sa “indulcesti” situatia si vrei sa scazi nivelul de stres la consultatie alege sa citesti in continuare. In primul rand ar fi util sa cunosti ca vizita medicala de specialitate este o “surpriza” doar in cazurile grave, urgente dar pana in acest moment se presupune ca animalutul a mai fost consultat. Pe scurt, vechiul proverb romanesc “bate fierul cat este cald” este adevarat, iar obisnuinta de a fi prezent, chiar si pentru un curatat in urechi poate ajuta la familiarizarea cu mediul medical.
Unii proprietari, responsabili, reusesc sa-si stapaneasca mai bine animalutele, daca inainte de consultatie plimba catelul indelung sau se joaca cu el pana obosesc, in acest fel Azorel o sa fie mai cuminte pentru ca pur si simplu va avea bateriile nu neaparat pline. In plus, din cauza excitatiei intense, cateii sau pisicile pot sa-si faca nevoile in cabinet sau chiar pe masa, ca o reactie necontrolata. De aceea inainte de vizita medicala de specialitate la medicul veterinar este bine sa incurajam urinarea si defecarea prin plimbare sau schimbarea nisipului din litiera.
In cazul consultatiei, catelul si pisicuta vor fi palpate si atinse peste tot, din acest considerent ei trebuie obisnuiti cu atingerile pe tot corpul si acasa sau la plimbare, pentru a nu reprezenta o surpriza chiar la momentul vizitei.
Invata catelul cu lesa si tine-l mereu aproape, fa-l sa inteleaga ca tu esti cel ce controleaza situatia. In cazul pisicilor este recomandata obisnuirea cu cusca, las-o in casa la vedere si chiar deschisa pentru “vizitare”. Pe final, o alta recomandare ar fi “socializare, socializare, socializare”. Stimuleaza contactul cu alti caini sau alte pisici dar si contactul cu alti oameni, cui i-ar placea sa aiba in casa o “fiara”, la ce ar fi folositor? Evitati sa incurajati sau sa facilitati/tolerati comportamentul agresiv ori prea sperios. Este necesar sa va impuneti si sa lasati prietenul necuvantator sa stie ca tu si familia ta sunteti “sefi” si nu egali.
In momentul consultatiei la medicul veterinar specializat, incercati sa lasati animalutul sa fie abordat de catre personalul medical si interveniti doar daca este agresiv in lipsa voastra.
Si nu uitati, cu cat sunteti mai agitati si mai speriosi voi, cu atat prin limbajul vostru non-verbal veti transmite agitatia si animalutului, cu cat esti tu mai calm cu atat atmosfera va fi mai linistitoare si mai propice consultatiei.
Ca si recomandare finala, incercati sa luati legatura cu un antrenor pentru un dresaj de obedienta si practicati exercitiile invatate toata viata.
Pentru ca il iubesti si pentru este esential pentru sanatatea lui sa fie consultat de medicul veterinar profesionist alege sa faci o vizita medicala de rutina chiar inainte de a observa ceva in neregula lacatelul sau pisicuta ta.