Abecedarul veterinar

Vitaminele si mineralele pentru catei si pisici. Tu, ca un “parinte” iubitor, stii cand sa le dai?

Oare daca ai in casa niste vitamine, fie ca le iei tu, fie ca le ia copilul tau, ai putea din cand in cand sa-i dai si cainelui sau pisicii tale? Ar putea sa-i faca ceva rau?

Deja stim ca in cazul oamenilor este descris un trend crescator de utilizare a suplimentelor alimentare, mai naturale sau pur si simplu de sinteza. Ai putea fi tentat sa crezi ca aceasta administrare de produse ce contin vitamine, minerale, aminoacizi, enzime si alte principii active, este utila si inofensiva pentru cainele sau pisica din casa.

Iata cateva informatii esentiale despre astfel de suplimente, daca alegi sa le descoperi, citind in continuare.

Motive pentru care sa folosesti suplimente ce contin vitamine, minerale si alti principii activi:

1. Pentru ca are o afectiune cronica si suplimentele ii pot face bine. In cazul artrozei sau problemelor articulare, suplimentarea cu vitamina C, cu condroitina, GAG si alte elemente active, poate duce la reducerea inflamatiei articulare, la un confort sporit si o mobilitate imbunatatita. In cazul dermatozelor, suplimentarea aportului de acizi grasi esentiali, omega 3, 6, poate duce la scaderea senzatiei de prurit si la o imbunatatire a metabolismului cutanat.

2. Pentru ca este in crestere. In cazul cateilor sau pisicilor in crestere , este necesar un aport suplimentar de calciu, magneziu, fosfor, vitamina D, in anumite concentratii unul fata de altul, pentru a ajuta cresterea armonioasa a oaselor.

3. In cazul unor afectiuni acute. Bolile severe pot duce la scaderea capacitatii organismului de a se alimenta singur, de a produce singur multe dintre vitamine si mai ales se inregistreaza un consum exagerat al acestora.

4. Dupa tratamentele cu antibiotice. Este stiut ca flora bacteriana din intestinul animalelor este responsabila de “producerea” unora dintre vitaminele necesare organismului iar antibioticele distrug aceste “mici fabrici” de vitamine.

5. Are o alimentatie neregulata, deficitara in nutrienti. Poate crezi ca ceea ce ii prepari in casa este ideal si este clar ca manaca foarte bine. Este normal si stiut ca ai pus dragostea ta si cele mai bune sentimente pentru cainele sau pisica ta, atunci cand ai pregatit masa. Am putea spune doar ca, le poti folosi ca o “plasa de siguranta” in cazul in care, foarte putin probabil, ar putea sa lipseasca vreun element chimic necesar unei bune intretineri a organismului.

Motive pentru care sa NU dai, fara recomandarea unei medic veterinar specialist, suplimente alimentare cainelui sau pisicii tale:

1. Unele dintre vitamine sunt deja produse in organismul animalului. Vitamine din grupul B si vitamina C sunt sintetizate de catre bacteriile din intestin. Un exces de vitamina B ar putea duce la un risc crescut de neoplazii sau poate duce la hiperexcitabilitate. Excesul de vitamina C poate duce la schimbari in pH-ul urinei si poate duce la aparitia unor probleme litiazice.

2. Unele dintre vitamine se pot acumula si pot deveni toxice. De exemplu, vitaminele D si A se pot acumula in tesutul gras al animalelor si pot provoca chiar intoxicatii.

3. Suplimentele alimentare pot agrava boli precum insuficienta renala sau anumite forme de cancer.

4. Suplimentele alimentare pot provoca tulburari digestive.

5. Suplimentele alimentare de uz uman nu sunt recomandate pentru caine si pisica, asa cum cele de caine nu se folosesc la pisica, si invers. Echilibrul intre elementele constitutive din fiecare produs, dozele acestora sunt diferite de la specie la specie iar administrarea lor poate duce la tulburari greu de diagnosticat.

De ce sa folosesti, dupa recomandarea medicului veterinar specialist, suplimentele alimentare pentru caine si pisica, daca il hranesti deja cu o mancare super premium, de buna calitate, ce deja contine, dupa cum scrie pe prospectul acesteia, tot ce are nevoie un caine sau o pisica?

Fiecare organism in parte este diferit si are un necesar propriu, este adevarat, putin variabil, dar totusi, fiecare este “special” in felul sau. In perioadele de efort intens, de stres, de gestatie, de schimbare de sezon sau in cazul unor digestii dificile, medicul veterinar specialist te poate indruma, pentru a-l ajuta pe catel sau pentru a ajuta pisiuta, asa cum spuneam, cu o “plasa de siguranta”, utila si de multe ori binevenita.