Parazistismul intestinal la caine reprezinta o mare problema de sanatate mai ales pentru cateii tineri. Prezenta parazistimului intestinal duce la probleme digestive frecvente, de la episoade de voma si chiar diaree, malnutritie si maldigestie. In acest fel organismul unui caine tanar este debilitat provocand o incapacitare a sistemului imunitar canin si deci slaba reactivitate sau raspuns la vaccinarile din aceasta perioada. Medicul veterinar profesionist iti va spune mereu ca acesti viermi intestinali sunt o adevarata pacoste si slabesc organismul si se mai pot transmite, unii dintre ei, si la om. Daca vrei sa cunosti mai multe despre problemele de sanatate provocate de acesti viermi alege sa descoperi urmatoarele informatii importante.
Viermii intestinali sunt musafiri nepoftiti ce vaduvesc organismul de substante nutritive si care produc rani la locul de prindere sau elibereaza toxine. Uneori pot parasi intestinul, sub diverse forme, si sa se localizeze si in alte organe din corp. Sunt niste invadatori ce duc la slabire, influenteaza imunitatea si produc si alte efecte complexe daunatoare.
Cel mai important parazitism intestinal cu viermi rotunzi este reprezentat de Toxocara canis si Toxascaris leonina.
Din grupul viermilor lati amintim Echinococcus granulosus.
In cazul viermilor rotunzi la tineret putem sa ne confruntam chiar cu decese cauzate fie de obstructii intestinale cauzate de aglomerarea viermilor in intestinul subtire fie ca urmare a degradarii corpurilor viermilor care au murit in intestin. In urma acestui fenomen rezulta numeroase toxine reunite sub numele de ascaron care ajung in circulatia generala si provoaca intoxicatia organismului ce evolueaza cu fenomene nervoase si chiar moartea cainelui.
Parazistimul cu Toxocara este important si pentru sanatatea publica deoarece larvele ajunse in interiorul omului pot produce boala larva migrans visceralae. Din acest motiv este important sa consulti medicul veterinar specialist pentru o deparazitare corecta si pentru cele mai bune informatii.
Ciclu de viata al acestui parazit este urmatorul: dupa ce sunt eliminate prin fecale, ouale de parazit pot rezista in mediul exterior o lunga perioada de vreme chiar si in conditii vitrege. Daca sunt preluate din natura prin ingestie ouale se dezvolta in larve si migreaza in diverse organe din corp. In cazul in care ouale ajung intr-un alt caine, ele migreaza catre ficat. De aici la un anumit interval ajung in 3 locuri: fie in plamani de unde prin tuse sunt expectorate si apoi inghitite, urmand sa se dezvolte din nou in intestin, fie vor trece in uter unde vor contamina foetusii sau vor trece prin glanda mamara in tubul digestiv al nou-nascutilor. Daca ajung cumva in corpul altui animal, larvele se inchisteaza in diverse organe asteptand sa ajunga din nou in intestinul cainelui. Dupa ce ajung in intestinul cainelui viermii produc o noua generatie de oua ce vor fi eliminate in mediu.
Parazistimul cu Toxascaris leonina este mai putin dificil de realizat si difera fata de cel cu toxocara prin faptul ca daca dupa eliminarea din intestinul cainelui ajung in alte animale, larvele se dezvolta in continuare pana la a produce alte generatii de oua ce vor fi eliminate prin fecale, fara a migra prin diverse organe, fiind practic un parazitism exclusiv intestinal.
Viermii rotunzi sunt de obicei de culoare alba, cu aspect de macaroane sau spaghete. Ciclul de viata al acestor viermi este situat ca si orizont de timp intre 2-3 luni de zile, de aceea deparazitarea interna la caine este recomandata de 3-4 ori pe an, iar in cazul in care dupa deparazitare se observa in fecale acesti paraziti, deparazitarea trebuie repetata in 10-14 zile pentru a surprinde diferite generatii de viermi ce se dezvolta. Dar aceste lucruri sunt cunoscute de doctorul veterinar profesionist si tot ce trebuie sa faci este sa vii cu animalutul tau la o consultatie de specialitate.
Viermii plati, printre care se numara si teniile, sunt de asemenea un pericol, nu doar pentru caine dar si pentru om.
Viermi lati la caine sunt urmatorii:
- Dipylidium caninum
- Taenia spp.
- Echinococcus granulosus si E. multiocularis
- Diphyllobothrium latum
- Spirometra mansonoides
Dipylidium caninum reprezinta un tip particular de parazistim intestinal pentru ca este transmis prin ingestia de purici. Astfel, parazitul care este lat si lung, se localizeaza in intestinul subtire si elibereaza in mediu segmente din corpul sau in care se gasesc oua de paraziti. Aceste oua sunt preluate de catre purici iar prin ingestia lor de catre caine sau pisica ajung inapoi in intestin unde se dezvolta in adulti producatori de oua.
Teniile
T. saginata, T. Solium, T. Hydatigena, T. Multiceps, T. Ovis, T. Pisiformis, T. Taeniformis sunt tot atatea specii de tenii care paraziteaza cainele.
In general, ciclul teniilor presupune existenta unei gazde intermediare necesare pentru dezvoltarea diferitelor stadii ale parazitului.
De exemplu, in cazul lui Echinococcus granulosus, cainele sau lupul sunt gazde definitive. Asta inseamna ca din intestinul cainelui sunt eliminate oua ce odata patrunse in corpul gazdelor intermediare, precum oile, caprele, vacile, omul, migreaza din intestin si formeaza chisturi hidatice (boala numindu-se hidatidoza) in diverse organe precum ficat, plamani, splina si altele. In cazul rumegatoarelor, daca acestea sunt vanate sau sunt date catre consumul cainelui organele infestate, parazitul se trezeste din nou la viata si ajunge adult in intestinul cainelui de unde produce din nou oua. De aceea este foarte important sa distrugem organele care prezinta chisti si sa nu le folosim in hrana cainilor.
In ceea ce priveste Dyphilobotrium infestarea se produce ca urmare a ingestiei de oua de parazit, ce ajung in corpul pestilor prin ingestia de ciclopi infestati, urmand ca acesti pesti sa fie ingerati de catre caine, pisica, vulpe, urs sau om.
Diagnosticul se realizeaza prin teste coproparazitologice si prin teste serologice iar tratamentul este diferit in functie de tipul de infestatie si intensitatea ei si poate fi chiar chirurgical la om in cazul chistului hidatic.
Pentru ca ii iubesti si pentru ca invatand despre ei descoperi lucruri noi si despre tine, alege sa vii la medicul veterinar profesionist pentru sfaturi de specialitate si o vorba buna, ce te vor linisti si ajuta sa previi imbolnaviri, ale tale sau ale cainelui sau pisicii tale.