Modul cel mai simplu de a intelege anizocoria este de a aprecia pur si simplu dimensiunile celor doua pupile. Pupila este fanta de lumina precum diafragma unui aparat foto, ce mediaza cantitatea de lumina ce ajunge la retina, dupa ce trece prin cristalin. In mod obisnuit, este necesara o simetricitate intre cele doua pupile. Asta inseamna, ca de cele mai multe ori, pupilele sunt identice ca si dimensiuni. La pisica, pupilele sunt de o forma speciala, fiind eliptice cu un ax lung sus-jos. Pe masura ce ochiul are nevoie de mai multa lumina sau sub actiunea unor medicamente ori afectiuni, pupilele se maresc pana cand devin circulare.
Uneori insa, dimensiunile celor doua pupile sunt diferite, ceea ce caracterizeaza anizocoria. Aceasta anizocorie poate fi semnalata in multiple situatii. Unele dintre situatiile in care pupilele devin inegale se regasesc in cazul:
– afectiuni ale sistemului nervos central
– glaucom
– uveite sau alte inflamatii intraoculare (aceste uveite se pot produce si in urma unor episoade acute de Toxoplasmoza, mai ales in cazul pisicilor tinere sau cu infectie concomitenta cu FeLV)
– afectiuni ale retinei
– ulcer corneean
– congenital
– idiopatic sau specific individului
– sindrom al pupilei spastice (asociat mai ales infectiei cu FeLV)
– traume cerebrale, accidente cu traume cranio-cerebrale
– intoxicatie medicamentoasa sau cu diferite plante.
Din cele cateva exemple de mai sus este usor sa apreciezi cat de important este sa fii atent la detalii si sa apreciezi, chiar si subiectiv, asmietria dintre cele doua pupile. In acest caz este deosebit de importanta informatia oferita de proprietar sau de cel ce observa cel mai mult timp pisica. Poate ca ai o pisica neatamparata, se urca pe mobila si cade frecvent sau poate s-a intamplat doar o singura data. Poate ca ai fost racit si a folosit ceva medicamente ce le-ai lasat la “indemana” pisicii (practic oriunde ar ajunge pisica exista un astfel de loc). Paracetamolul, dar si diferite combinatii standard impotriva simptomelor racelii si gripei, ar putea sa dea efecte dintre cele mai diverse. Un exemplu ar fi Solpadeine ce contine atat paracetamol, codeina dar si cafeina. In cazul formelor efervescente sau ce se dilueaza in apa de baut este aproape imposibil de stiut cat de mult ar putea “gusta” pisica ta curioasa. Chiar daca suna putin probabil, astfel de lucruri se intampla. Pisica are “gusturi” ciudate si este imposibil de prevazut ce ar putea sa o tenteze. Alte informatii importante in astfel de cazuri, de anizocorie, ar fi vaccinarea sau lipsa ei, joaca cu alte pisici sau luptele, vagabondajul sau plimbarile in afara casei, in medii necontrolate sau unde nu putem observa ceea ce face pisica. Nu in ultimul rand, sunt importante testele ce au fost facute in trecut, mai ales cele pentru FeLV si FIV, acestea fiind afectiuni ce raman “tacute” in corpul pisicii o lunga perioada de viata, urmand a deveni active in anumite circumstante.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara