Boli la animale

Urgenta majora! Mirosul urat al respiratiei

Afectiunile cavitatii bucale cat si ale dintilor in special sunt prezente in viata de zi cu zi a animalelor noastre mai ales in cazul cainilor si pisicilor. Aceste afectiuni in general se manifesta prin salivatie excesiva, apetit selective pentru anumite tipuri de alimente moi sau lichide, durere la atingerea gurii, miros urat al respiratiei, umflaturi la nivelul maxilarului sau ganglioni mariti in volum.

Bineinteles, nu putem sa observam mereu toate aceste semne ci doar cateva sau chiar doar unul dintre ele.

Halitoza este caracterizata de emanarea unui miros neplacut din cavitatea bucala. Cel mai des aceasta apare ca urmare a proceselor patologice localizate la nivelul cavitatii bucale, independent de afectiuni respiratorii sau gastro-intestinale.

Cauza cea mai frecventa este prezenta placii bacteriene. Placa bacteriana se formeaza ca urmare a atasarii bacteriilor la nivel dentar, in decurs de cateva zile realizandu-se mineralizarea si formarea unei suprafete rugoase propice adaugarii unor noi straturi. Pe masura ce placa avanseaza, aceasta irita gingia ducand la aparitia gingivitei si periodontitei; in timp flora bacteriana isi modifica structura, crescand numarul bacteriilor anaerobe raspunzatoare de procese biologice in urma carora se degaja un miros neplacut ca urmare a prezentei compusilor de sulf si a unor acizi grasi volatili.

Sunt mai afectate rasele de talie mica ca urmare a spatiilor interdentare mai mici, duratei de viata mai mare si dietei.

Tratamentul depinde de cauza primara, in cazul placii bacteriene  recomandandu-se detartrajul si administrarea unor produse medicamentoase care sa combata flora bacteriana din cavitatea bucala. Exista si produse speciale, de tip os artificial care prin rosul periodic previn formarea tartrului. De asemenea sunt pe piata si produse de tip cosmetic ce se amesteca cu apa de baut dand un miros placut respiratiei.

In afara de acest tartru putem sa observam la animale chiar si manifestari tumorale ale gingiilor cum este cazul epulisului, des intalnit mai ales la boxer, doberman si metisii lor. In functie de situatie chiar si fracturi ale dintilor sau carii severe pot duce la pierderea dintelui si necesitatea extractiei dentare.

Iata cate probleme putem astfel sa identificam la caine sau la pisica, de aceea este necesar sa mergem periodic la un control stomatologic, la medicul veterinar profesionist unde exista utilitatile si experienta necesara pentru astfel de interventii. Controlul periodic ar trebui efectuat in cazul in care nu exista semne de imbolnavire la fiecare 6 luni.