Boli la animale

Ulcerul gastric la caine si la om. Poate fi infectia cu Helicobacter legatura intre cele doua?

De foarte multe ori, cainele este prezentat la consultatie, la medicul veterinar specialist, cu simtomatologie digestiva, in general cronica dar uneori nici episoadele acute nu sunt excluse. Fie ca este vorba de episoade de voma, care fie se succed de multa vreme in ciuda tratamentului fie epuizeaza animalul in cateva ore sau zile de evolutie. In afara de astfel de manifestari doctorul veterinar profesionist mai poate identifica la bietul caine crampe abdominale, tulburari de apetit, diaree pasagera, disconfort abdominal.

Care este cauza? Din pacate, in aceste cazuri, o multitudine de factori pot fi la originea acestor manifestari patologice. Totusi, exista o particularitate a acestor afectiuni, ce face ca ele sa poata fi corelate cu afectiuni similare din patologia omului. Originea acestei similitudini este o bacterie din genul Helicobacter. Este cunoscut faptul ca Helicobacter pylori este agentul patogen implicat in aparitia ulcerului gastric la om. Oare este ea implicata si in patologia cainelui?

Raspunsul specialistului pe scurt este si da si nu. De ce amandoua ?

Detaliile le poti descoperi daca alegi sa citesti in continuare materialul de specialitate. Bacteriile din genul Helicobacter sunt bacterii gram-negative, microaerofile, cu aspect cocoid sau spiralat. Aceste bacterii se pot cantona atat la nivel gastric cat si la nivel intestinal. In cazul cainelui, probele recoltate de la nivel digestiv au scos in evidenta o noua specie si anume Helicobacter canis, inrudita cu Helicobacter pylori, dar au fost identificate si specii numite Helicobacter-like, cu aspect si comportament similar.

Posibilitatea ingrijoratoare, despre care, medicul veterinar specialist, stie si informeaza proprietarii responsabili, este ca astfel de organisme pot schimba specia, cainele sau omul reprezentand rezervor pentru specia convietuitoare, de aici practic potentialul zoonotic (de transmitere intre specii).

Posibilitatile de investigatie in cazul acestui tip de agent patogen sunt limitate. Din pacate analizele biochimice sanguine, radiografia ori ecografia sunt de putin ajutor in stabilirea diagnosticului. Metoda de electie, in cazul cainilor nostri, pentru diagnosticul acestor afectiuni, provocate de genul Helicobacter, este gastro-duodenoscopia si recoltarea de probe citologice de la nivel gastric si duodenal. Aceste probe biologice sunt procesate prin colorare fie May-Grunwald fie Diff-quik, urmarindu-se aspectul microscopic al probelor.

Din studii de specialitate efectuate s-a stabilit ca mai bine de 70% din animalele supuse acestui tip de examinare sunt purtatoare ale unor organisme Helicobacter-like. Prezenta acestui tip de microorganism poate fi asociata atat cu animale fara semne clinice cat si cu animale su manifestari patologice dintre cele mai diverse la nivel digestiv, de la voma, acuta sau cronica, gastrita, ulcer, hepatita la diaree si altele. Nedepistarea acestui tip de organsim in cadrul procedurilor de diagnostic duce la un tratament cu rezultate indoielnice si la o evolutie nesatisfacatoare. De aceea, este de preferat ca gastro-duodenoscopia sa fie  folosita din ce in ce mai des pentru un diagnostic precis, mai ales ca existenta posibilitatii de transmitere la om, face ca depistarea si tratarea corecta a acestor afectiuni sa reprezinte un mod de protejare a sanatatii omului dar si a cainelui. Datele detinute de catre medicii veterinari profesionisti denota un fapt ingrijorator si anume ca prezenta acestui tip de agent patogen este din ce in ce mai des corelata cu afectiuni digestive severe si trenante ale cainelui. De aceea, procedura de gastro-duodenoscopie este o necesitate si nu trebuie omisa in cadrul procedurilor de diagnostic al afectiunilor digestive.

Adica, aceasta bacterie, Helicobacter, poate fi gazduita atat de om cat si de caine. Exista posibilitatea ca aceasta bacterie sa poata trece de la om la caine si de la caine la om, ca de altfel cum se intampla cu multe bacterii ce pot produce boli la cele doua specii.

In ciuda faptului ca foarte multi caini sunt purtatori de microorganisme Helicobacter-like nu inseamna ca sunt si bolnavi. Aceasta bacterie se manifesta in anumite conditii, asa cum se intampla si la om. Important este sa se efectueze diagnosticul si sa se coroboreze mai multor tipuri de investigatii, facute de catre doctorul veterinar specialist, pentru recomandarea celui mai bun tratament.

Asa ca daca te vei gandi daca exista o legatura intre ulcerul gastric al oamenilor si al cainilor, raspunsul este inca incert, insa posibilitatea este foarte mare. Pentru a afla cum sa te protejezi pe tine si pe animalul tau, descopera beneficiile consultatiilor la medicul veterinar specialist, chiar inainte ca bietul caine sa fie bolnavior.