Tusea de canisa sau traheobronsita infectioasa a cainelui este o boala contagioasa, foarte usor de transmis de la caine la caine si poate avea atat forme usoare cat si forme grave. Din grupa afectiunilor specifice sezonului toamna-iarna fac parte si bolile aparatului respirator. Desi poate aparea in orice perioada a anului, traheobronsita infectioasa canina este mai frecvent intalnita in anotimpul rece, pe fondul temperaturilor scazute si a umezelii. Aceasta boala este deci o “boala de grup” sau “de comunitate”, adica este intretinuta si transmisa mai ales in adaposturi, canise, pensiuni sau locuri de joaca comune mai multor catei. Proprietarii se pot confrunta cu aceasta boala mai des atunci cand achizitioneaza un pui de caine, ce a trait in comunitate sau a fost transportat prin locuri pe unde au fost si alti caini.
Pentru a-l feri pe catelul tau de aceasta boala suparatoare alege sa citesti cateva randuri si mai ales sa consulti medicul veterinar specialist inainte de a-l lasa intr-o comunitate de caini necunoscuti.
Tusea de canisa produce inflamarea tractului respirator superior, inclusiv a laringelui, a traheei si a bronhiilor. Denumirea comuna a bolii este “tusea de canisa” si este catalogata drept sindrom deoarece este cauzata de unul sau mai multi agenti virali sau/si o bacterie numita Bordetella bronchiseptica. Uimitor este ca in anumite conditii aceasta veritabila “gripa a cainelui” poate fi transmisa si la sau de la om. Sigur, este vorba de cazuri izolate, putine la numar si sunt intalnite mai ales in cazurile de imunitate extrem de slaba.
Doctorul veterinar specialist te va avertiza ca boala este foarte contagioasa si se transmite direct de la un caine la altul, prin contaminarea castroanelor de mancare sau a locurilor de dormit sau indirect prin secretiile nazale sau orale provenind de la caini bolnavi si raspandite pe calea aerului, in urma respiratiei normale sau chiar a episoadelor de tuse.
Tusea de canisa are o perioada de incubatie relativ scurta, adica incepe sa se manifeste intre 4 si 8 zile dupa contact. In cele mai multe cazuri, cainele pare sanatos dar are o tuse persistenta. Initial tusea este umeda si productiva apoi devine seaca si aspra si de obicei stapanii responsabili aleg in acest moment sa viziteze, pentru consultatie, medicul veterinar specialist. Tusea e adesea stimulata de emotii puternice sau de presiune asupra traheei. In cele mai multe cazuri, boala dispare de la sine, in maximum 3 saptamani. Totusi, unii caini raman cu o tuse cronica ce poate dura in jur de 6 saptamani. Acest lucru se intampla mai ales la pui sau la cainii batrani. La cateii foarte tineri, formele severe genereaza in pneumonii.
Prevenirea si chiar diminuarea efectelor agresive ale bolii pot fi realizate prin vaccinare. Aceasta nu este dureroasa ci presupune doar instilarea in ambele nari a unui preparat biologic usor de gasit la medicul veterinar specialist. Poti descoperi beneficiile consultatiei la medicul veterinar in sfaturile de specialitate si in bunastarea prietenului tau necuvantator si mai ales in linistea ta si bucuria de a avea un caine sanatos si bucuros in preajma ta.