In ultimele zile stiri din ce in ce mai ingrijoratoare, mai mult sau mai putin partinitoare, mai mult sau mai putin exacte, inunda eterul. Insa tema lor centrala este aceeasi: ursul “turbat”. Pentru o mai buna informare si decizii in cunostinta de cauza este necesar sa descoperi macar unele notiuni despre “turbare” si “urs”. Aceste informatii le poti descoperi daca alegi sa citesti cateva randuri in continuare.
Medicul veterinar specialist iti va spune ca una dintre cele mai grave afectiuni transmisibile de la animal la om este Rabia (turbarea). Este o boala virala, mortala cu raspandire pe toate continentele transmisa, prin muscatura de carnivore salbatice sau domestice, mustelide, lilieci hematofagi.
Este o boala letala ce nu beneficiaza de tratament. Adica odata infectat nu poti scapa, fie om, fie animal. Este raspandita pe tot globul. In Romania este cea mai grava boala cu caracter zoonotic si este cunoscuta de foarte mult timp. Virusul responsabil, Lyssavirus din familia Rhabdoviridae nu rezista mult in mediul exterior, fiind foarte sensibil la agenti de curatare uzuali, deci nu trebuie sa “arzi curtea si casa” daca a trecut pe acolo virusul. Asta inseamna ca majoritatea imbolnavirilor au loc dupa contactul direct cu animalul bolnav si mai ales cu saliva lui, unde se gaseste cea mai mare concentratie de virus.
Cel mai des, bolnave de turbare sunt vulpile, considerate “rezervor” pentru tara noastra, dar se imbolnavesc des cainii nesupravegheati si nevaccinati, pisicile in aceleasi conditii, ursul, lupul dar si orice alt animal cu sange cald, chiar si vaca si calul.
Doctorul veterinar profesionist stie si iti va spune ca virusul Rabiei ataca sistemul nervos central, provocand o inflamatie generala a creierului, in special, numita encefalita. Din cauza acestei afectari severe, animalul sau omul bolnav, isi pierd “controlul” si actioneaza complet diferit fata de “normalul” speciei. Insa in aceste cazuri este bine sa facem diferenta intre un animal bolnav de turbare (Rabie) si un urs “turbat” sau caine “turbat” doar pentru ca este agresiv si mai ales agresiv dupa ranire sau provocare. Un caine bolnav de exemplu, va putea sa parcurga distante impresionante fara sa aiba vreun scop, va musca cu toata puterea un fier sau un bat peste limitele autoconservarii sau va paraliza. O vulpe, din contra, ar putea sa devina foarte, foarte docila si sa te trezesti cu ea in spatele casei sau in cusca cainelui din curte. Asta se intampla pentru ca, asa cum medicul veterinar specialist iti spunea, isi pierde “controlul”, dar si poate musca atunci cand este incercata capturarea ei. Din acest considerent vulpile sunt foarte periculoase, pentru ca precum Echidna te lasa sa crezi ca ai obtinut un trofeu usor, pe cand prin capturarea ei nu faci decat sa iei o super-doza de rabie. De aceea vanatorii, braconierii sau amatorii de “cozi de vulpe” sunt in mare pericol. Pe de alta parte, un urs turbat ce ar putea sa faca, decat sa umble de colo-colo si sa “atace” o creanga de copac, un musuroi sau un animal ori om iesit in cale.
Rabia poate fi foarte greu confirmata la un animal in viata. Cel mai adesea ea este diagnosticata post-mortem prin analize complicate ale partilor din creier sau mai putin uzual din sange, saliva sau lichid din jurul creierului.
Insa, cel mai important lucru de stiut de la medicul veterinat specialist, este ca RABIA poate fi PREVENITA. Dupa o muscatura “suspecta”, doar omul beneficiaza de “vestitele injectii in burta” care astazi se fac in brat sau in picior si nu sunt dureroase, ce previn cu succes evolutia mortala a Rabiei.
Rabia exista in Romania din timpuri indefinite si va ramane cu noi inca multa vreme. De aceea exista legi ce reglementeaza preventia, suspicionarea si confirmarea Turbarii. Este obligatoriu prin lege si inclus in programele strategice guvernamentale, VACCINAREA ANTIRABICA a cainilor, pisicilor si altor carnivore de pe langa casa dar si a vulpilor din padure. Asa ca, doctorul veterinar profesionist, iti recomanda sa iti vaccinezi antirabic animalul de pe langa casa, pentru sanatatea ta si a lui.
Pe cat Rabia (Turbarea) este o treaba foarte serioasa si periculoasa pentru om si animale cu atat ar trebui sa stim ca Ursul este un animal salbatic. Lipsa unei informari publice si “obiceiurile” hranirii si admirarii de aproape a “ursilor gunoieri” prahoveni sau din alte zone, au creat o imagine distorsionata a unui animal extrem de agil si putin rezistent la frustrare. Sfatul doctorului veterinar specialist este sa eviti contactul cu un urs si sa nu uiti ca distanta “potrivita” fata de un urs este cu mult mai mare decat cea pe care ti-o imaginai vreodata. Un urs de 150-200 de kilograme va fi in 2-3 secunde la jumatatea unui copac inalt de 15 metri. Tu unde esti in timpul asta? Doi ursi de greutate similara, situata in jur de 200 de kg, se pot “lupta” in joaca, foarte energic, mai multe ore. Tu cat rezisti intr-o partida de box? Poate astfel vom evita decizii emotionale fata de o specie aproape disparuta in Europa.
Dar oare de abia astazi stim ca in padure exista ursi? De abia acum, dupa stirile din ziare (http://www.ziare.com/stiri/urs/ursul-care-a-atacat-doi-padurari-in-arges-era-turbat-1191550) aflam ca ursul poate fi si turbat?
Alegerea de a te informa poate fi doar personala si iti poate oferi sansa de a descoperi lucruri uimitoare despre tine, natura si animale iar in unele conditii te poate ajuta sa previi pericolul sau chiar sa iti salveze viata. Alege sa intrebi medicul veterinar specialist atunci cand vrei sa cunosti mai multe despre animalul tau!