Boli la animale

Tumorile de glande perianale la caine sunt periculoase. Afla de ce este important sa te uiti si in celalalt capat al cainelui tau, nu doar in ochii lui!

 

Nici nu iti poti imagina cat de important este, pur si simplu, sa te uiti si sa mangai cainele de langa tine. Banalul act de afectiune fata de patrupedul necuvantator poate fi mai folositor decat ai descoperit vreodata. Este la fel de important a-l privi direct in ochi dar si de a privi intreg corpul cainelui. Poti descoperi, daca alegi sa faci acest lucru periodic, diferite afectiuni ce pot fi atacate medical din timp.

In cazul de fata, semnalul de alarma se afla in partea opusa a locului pe care il mangaiem de obicei. Este vorba de afectiunile tumorale ale glandelor perianale. Tumorile glandelor perianale sunt afectiuni ce pot fi intalnite atat la masculi cat si la femele.

Tumora de glanda perianala la caine. www.doctor-vet.ro

Procentul insa este mai mare in cazul maculilor si mai ales al masculilor necastrati. Aceste tipuri de tumori pot acoperi doua forme majore: adenom de glanda perianala si adenocarcinom de glanda perianala. In ambele cazuri, exista suspiciunea ca aceste tumori sunt influentate de prezenta testosteronului, hormonul specific masculin, secretat in cea mai mare masura in testicule. De aici si o masura de prevenire recomandata: sterilizarea timpurie.

Cum se manifesta tumorile de glande perianale?

Medicul veterinar specialist va descoperi la consultatie ca in zona perianala exista leziuni suspecte. Aceste leziuni pot lua forma unor noduli in zona anusului, rani sangerande, formatiuni conopidiforme, acoperite de piele sau abcedate, moi, indurate, mobile sau fixe fata de straturile anatomice adiacente.

Pe scurt, atunci cand este examinata zona anusului, pot fi descoperite rani sangerande sau deformari locale. La atingere se poate observa daca este sau nu prezenta durerea.

Adenomul sau adenocarcinomul de glanda perianala pot induce in organism si alte modificari. Prin prezenta lor pot impiedica eliminarea normala a fecalelor. Pot evolua cu durere si infectii, inflamatii zonale. In acelasi timp, structura interna a tumorilor, poate sa duca la o activitate endocrina similara glandelor paratiroide. In acest fel, cainele ce sufera de adenom saua denocarcinom de glanda perianala, poate manifesta in aproximativ 30-40% din cazuri, o hipercalcemie usor de depistat.

In plus, evolutia acestor tumori poate fi grava prin producerea de metastaze, mai ales in cazul adenocarcinomului. Metastazele se pot produce, cel mai adesea, in zona linfonodulilor, ficatului si plamanilor. Din punct de vedere al incidentei, adenomul de glanda perianala (tumora benigna) este predominanta, fiind mai des intalnita decat adenocarcinomul de glanda perianala.

Ce rase de caini sunt mai des afectate de tumorile de glande perianale?

Toate rasele sunt expuse, mai mult masculii decat femelele si mai mult masculii necastrati decat cei castrati. Dar exista si rase in randul carora indivizii sunt mai expusi decat in cazul altora, in ceea ce priveste prezenta tumorilor de glande perianale. Aceste rase sunt: Cocker spaniel, Pekinez, Husky, Malamut, Bulldog, Samoyed, Ciobanesc german.

Ce se poate face in cazul adenomului sau adenocarcinomului de glande perianale?

Optiunea corecta este reprezentata de indepartarea chirurgicala si trimiterea catre examinare morfopatologica a leziunii respective. Dupa indepartarea chirurgicala si dupa vindecarea zonei respective se poate proceda la chimioterapie sau chiar radioterapie.

Exista complicatii in urma unor astfel de tumori?

Pentru ca adenomul sau adenocarcinomul de glanda perianala poate afecta o zona extinsa din anus, indepartarea corespunzatoare a tumorii poate duce la excizia unei mari parti din anus si din muschiul sfincter extern. Ca urmare este necesara o grija deosebita, mai ales ca in urma unor astfel de proceduri, anusul trebuie reconstruit chirurgical iar lipsa unei mari parti din sfincterul extern va conduce, pentru o perioada insemnata, la o incontinenta a fecalelor. Zona operata fiind supusa mereu miscarilor de evacuare a fecalelor, se poate observa dehiscenta plagii, cicatrizarea necorespunzatoare sau vicioasa, infectie si inflamatie zonala. Pentru a evita automutilarea, dupa operatie, cainele va purta obligatoriu un coif de protectie.

Cu toate aceste complicatii inerente singura solutie profesionista este interventia chirurgicala specializata realizata de medicul veterinar profesionist.

Cu cat mai repede cu atat mai bine. Poti evita extinderea acestor tumori prin simplu gest de a fi atent si de a te uita pe toata suprafata corpului cainelui tau. Atunci cand observi ceva ce nu iti poti explica sau care te intriga, nu mai astepta, apeleaza la un consult specializat.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara