Boli la animale

Tromboembolismul aortic la pisica. Sau unul dintre motivele des intalnite pentru paralizia la pisica

Tromboembolismul aortic la pisica, pe cat de incurcat suna pe atat de grava este problema.

Daca ai auzit sau poate ai o pisica ce nu reuseste sa isi mai foloseasca membrele posterioare, sa nu mai simta cum trebuie in aceasta zona sau nu isi mai poate tine greutatea pe trenul posterior atunci este posibil sa fie vorba despre un tromboembolism al aortei.

www.doctor-vet.ro Tromboembolism aortic felin

Ce este tromboembolismul aortic la pisica?

Este o boala a vaselor de sange. Este o boala des intalnita, greu de diagnosticat si de aceea de multe ori nedepistata. Chiar daca nu ai auzit de ea nu inseamna ca pisicile, bietele de ele, nu sufera.Boala se produce in urma unor tulburari de functionare a inimii, unele dezechilibre metabolice, afectiuni ale vaselor mari de sange. In urma unui tromboembolism aortic, ultima portiune din aorta (cea mai mare artera din corp) este blocata de un tromb (un cheag de sange). Ca urmare, sangele este blocat in drumul sau catre arterele iliace si deci catre musculatura membrelor posterioare. Aceasta zona terminala a aortei, inainte sa se continue cu arterele iliace se prezinta sub forma literei Y. De aceea trombii situati in acest loc se denumesc de obicei “trombi in sa de cal”.

Tromboembolism aortic. www.doctor-vet.ro

De ce se produce tromboembolismul aortic la pisica asa de des?

Tromboembolismul aortic se produce cu o incidenta foarte mare mai ales din cauza unor probleme cardiace si mai precis ca urmare a cardiomiopatiei hipertrofice feline. Alti factori implicati in producerea acestei boli groaznice sunt taurina, vitamina B12, arginina dar si infectiile cu Toxoplasma si Dirofilaria.

Cum se manifesta o pisica ce sufera de tromboembolism aortic?

Cu durere. Afectiunea este foarte dureroasa. Pisica nu se mai poate deplasa normal cu toate ca initial, in primele 24 de ore, pot fi observate doar cateva semne ce pot fi atribuite altor afectiuni. Ulterior pisica va putea doar sa flexeze partile superioare ale membrelor posterioare dar nu va mai fi capabila sa isi sustina greutatea pe ele. Se va tara pe picioare si ii va fi aproape imposibil sa se toaleteze. Membrele vor fi reci iar temperatura corpului va fi mai scazuta. In general starea pisicii va fi proasta, fara pofta de mancare. In cazul unei consultatii cardiologice pot fi depistate numeroase tulburari de functionare. Respiratia poate fi si ea dispneica (anormala). In anumite cazuri pisica poate manifesta chiar si glaucom diagnosticat de mai mult timp.

Care dintre pisici sunt mai afectate de tromboembolismul aortic?

Toate pisicile, indiferent de sex sau rasa pot suferi astfel de manifestari. In principiu a fost observata o mai mare incidenta la pisicile persane. De asemenea este mai des intalnita la masculi decat la femele si varsta medie a celor afectati este de 7-8 ani.

Cum diagnostica medicul veterinar tromboembolismul aortic la feline?

In primul rand sunt obtinute datele anamnetice si apoi este realizata examinarea clinica. In plus, examenul ecografic abdominal si al vaselor mari ale membrelor posterioare poate sa puna in evidenta prezenta trombozei aortice, lipsa pulsului la nivelul arterelor femurale si tulburarile de circulatie la nivelul membrelor. In aceste cazuri ecografia Doppler este cea care este extrem de folositoare. Cu toate acestea, diagnosticul este dificil cu toate ca poate fi intuit usor.

 

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara