In mijlocul sezonului rece, este de datoria medicului veterinar specialist sa iti aminteasca o serie de afectiuni de care poate suferi animalul nostru de companie, fie caine, fie pisica.
Astfel, temperaturile scazute, umiditatea, curentii de aer actioneaza prin favorizarea pierderilor de caldura, vasoconstrictie periferica, diminuarea rezistentei organismului si favorizarea actiunii agentilor patogeni. Tinand seama ca temperatura optima pentru un caine este intre 10o si 18oC, cu o crestere pana la 32o , pentru pui in prima perioada de viata, in acest sezon ne putem confrunta cu afectiuni localizate fie la nivelul aparatului respirator (de la simple rinite si laringite pana la pneumonii), fie la nivel genito-urinar, (cum este cazul colicilor renale si al cistitelor) dar si locomotorii, acutizandu-se afectiuni articulare degenerative.
Trecerea brusca la temperaturi scazute reprezinta un pericol pentru animalele cu afectiuni cardio-circulatorii iar actiunea persistenta a umiditatii si temperaturii scazute poate provoca degeraturi mai ales la nivelul urechilor, varfului cozii, pernitelor etc.
In aceste conditii, cainele poate fi protejat cu o hainuta usor de gasit in pet-shopuri; la plimbare trebuie scos dupa o scurta acomodare, nu trebuie lasat sa bea apa la temperatura mediului, perioadele de repaus sa fie scurte, sa se evitate suprafetele inghetate iar in cazul temperaturilor extreme perioada de expunere trebuie scurtata.
La primele semne de boala consultati medicul veterinar specialist si nu uitati, o simpla raceala la om trece dupa minim 7 zile iar animalele nu fac exceptie. Mai bine preveniti!