Abecedarul veterinar

Top 5 animale de tinut in casa

Putem sa facem acest top din multe puncte de vedere, insa pana la urma doar afinitatea fiecaruia dintre noi si necesitatile sau ceea ce asteptam de la un pet ne va influenta decizia. Va putem totusi ajuta sa alegeti o specie care sa fie usor de ingrijit si care nu va costa prea mult.

Putem spune ca cu exceptia investitiei initiale, a tine un acvariu cu pesti, de dimensiuni rezonabile, ar putea fi de departe cea mai rezonabila alegere, atat ca usurinta in intretinere cat si din punct de vedere al costurilor. Pestii nu va vor deranja somnul, nu vor vrea la plimbar, nu vor face zgomot si costurile de intretinere sunt limitate la cel al mancarii si eventual al unor ehipamente ce se uzeaza sau se strica. Bolile apar mai ales ca urmare a greselilor de intretinere, asa ca un efort minim periodic este suficient.

Aproape la acelasi nivel se afla micile mamifere (hamster, porci de guinea, iepuri), testoasele si micile pasari exotice. Pentru ca sunt mici si nu consuma mult spatiu si multe alimente, costurile de achizitie sunt relativ mici iar accesoriile necesare sunt modice ca si prĂȘt. Dezavantazele ar fi legate de sensibilitatea la diverse boli, necesitatea de a cunoaste destul de bine necesarul de adapostire (temperaturi, lumina, curenti de aer, etc). In plus deja este obligatorie cel putin o vizita la medicul veterinar profesionist pentru actiuni profilactice si asistenta periodica.

Urmatorul pas ar fi pisicile, care in functie de rasa pretul de achizitie poate sa varieze foarte mult, deja este vorba de manopere medicale periodice precum deparazitari interne, externe, sterilizare, vaccinare, tratamente periodice. In plus, pisicile mai zgarie uneori, nu accepta toate personele din jur, va necesita mai multa atentie si un efort de igienizare superior celorlalte specii. Exista o varietate foarte mare a pietei de accesorii, medicamente si hrana pentru pisici cu preturi pentru fiecare buzunar.

De departe, poate cea mai solicitanat si mai costisitoare pasiune ar fi cainii. Necesitatea plimbarilor zilnice, interactiunii cvasipermanente, igiena mai greu realizabila decat in cazul felinelor, accesoriile variate, tratamentele profilactice si multitudinea starilor patologice ce se pot manifesta si vizitele periodice la medicul veterinar fac din caine cea mai pasionanta dar si cea mai costisitoare relatie om-animal de casa.

Cu siguranta insa dragostea si grija voastra vor face ca mereu in varful topului sa fie animalutul pe care il aveti, sfatul profesionist al unui medic veterinar specializat ajutandu-va in acest caz sa-i oferiti cea mai buna ingrijire si sa va bucurati de un animalut ce traieste mult si fericit.