Fie ca avem o pisicuta ce sta mai mereu in casa si isi petrece timpul privind vrabiile pe geam fie ca avem un catel vioi ce merge de 3-4 ori pe zi afara sau poate chiar si doarme afara, vara este un anotimp solicitant iar soarele si temperatura prea ridicata pot crea probleme. Medicul veterinar va sta la dispozitie cu sfaturi si solutii pentru provocarile verii.
Pentru ca iti iubesti animalutul de langa casa si vrei sa nu sufere alege sa petreci putin timp citind 10 sfaturi de lupta impotriva caldurii. Iti va fi de folos daca stii ca si animalele pot face insolatii, soc termic sau chiar arsuri solare. Chiar daca merge in lesa sau pe bancheta din spate a masinii ori doar in poseta de firma a stapanei, caldura poate provoca deshidratare si hipertermie deci un disconfort major.
1. Si cateii si pisicutele, de cand traiesc pe langa casa omului, se simt bine la temperaturile la care si noi traim confortabil. Daca in casa este foarte cald ar fi bine sa dati drumul la aerul conditionat dar in niciun caz sa creeze o diferenta de temperatura mai mare de 5-7 grade intre casa si exterior.
2. Cand mergeti la plimbare, este absolut necesar sa evitati expunerea excesiva a cainelui la soare, se poate supraincalzi foarte tare si poate face insolatie. In plus, cateii nu transpira, ei isi regleaza temperatura prin salivatie si respiratie accelerata, un mecanism mai putin eficient decat al oamenilor.
3. La o plimbare cat de scurta sau daca este un catel sau o pisica ce sta doar afara, trebuie sa oferim accesul la apa potabila la o temperatura rezonabila de 18-20 de grade. Exista adapatori portabile ce se pot asorta si la hainele stapanilor.
4. Nu uitati cainele sau pisica in masina! In lipsa aerului conditionat sau a ventilatiei prin geamurile lasate, temperatura in masina creste in 3-5 minute peste 40 de grade si poate ajunge chiar si la 60. In aceste conditii exista risc de deces prin soc termic.
5. Evitati pe cat posibil imbaierile in ape insalubre sau linsul fiecarui ochi de apa intalnit in cale. Exista risc de infectii!
6. Daca nu tineti la o infatisare specifica rasei putei alege sa il tundeti, crescand in acest fel confortul bietului animalut. Daca aveti un catel tuns scurt sau are zone de piele expuse, evitati expunerile la soare deoarece acesta poate suferi arsuri, manifestate prin inrosirea pielii si durere la atingere.
7. Catelul din curte ar trebui sa aiba un loc in care sa se fereasca de soare, un loc cu umbra si unde temperatura este mai scazuta decat in restul zonelor din curte.
8. Deparazitati extern frecvent si cu produse eficiente pentru a feri catelul sau pisica de muscatura capuselor, tantarilor si puricilor.
9. Ganditi-va ca a avea un animal este o imensa bucurie dar si o responsabilitate iar prietenia cu un medic veterinar profesionist va ofera sansa sfaturilor de specialitate atunci cand aveti mai mare nevoie de ele.
10. Iubiti-l pe micul ghemotoc de blana, chiar daca intre timp a crescut, iar caldura verii va trece mai placut un pic.