Abecedarul veterinar

Toaletarea cainelui. Cand, cat, cum, de ce?

Atat periatul regulat al unui caine cat si tunsul blanii, igienizarea sa, au rolul de a revigora textura firului de par, de a-l insanatosi, de a elimina parul mort si praful, sau alte elemente straine si chiar paraziti, precum capusele, din blana. Pentru a transforma aceste operatiuni in momente de placere pentru micutul vostru prieten, pentru evitarea stresului provocat uneori ar trebui luate in considerare unele aspecte: ustensilele folosite trebuie alese in conformitate cu tipul de blana al animalului si folosite in principiu doar pentru un singur catel, daca nu au cum sa fie sterilizate.

Produsele folosite trebuie selectate in functie de starea blanitei fiecarui animal  si la recomandarea medicului veterinar specialist(spre exemplu folosirea unor produse speciale care ajuta la descalcirea parului); nu in ultimul rand ar fi de ajutor ca prietenul vostru sa fie obisnuit treptat cu aceste operatiuni inca din primele luni de viata.
Tunsul blanii, descalcirea acesteia, trimarea, spalarea, reprezinta necesitati care au drept finalitate pregatirea aspectului estetic pentru expozitii si concursuri, sau care se realizeaza cu scopul oferirii confortului animalului -vorbim aici mai ales despre rasele cu un par foarte lung, des, care sufera mai mult pe timpul verii comparativ cu cele cu par scurt. Este deosebit de important acest proces mai ales in diferitele situatii in care ne confruntam cu probleme de ordin dermatologic, al caror tratament recomandat de catre doctorul veterinar specialist impune tunderea blanii.
Tunsorile pot repezenta o alegere mult mai simpla pentru intretinerea blanitei, atunci cand ne confruntam cu problema unui periat zilnic sau de cateva ori pe saptamana, lucru mai mult sau mai putin realizabil, in functie de timpul pe care il aveti la dispozitie.
Spalarea sau baia ofera un confort sporit atat animaluluui cat si “mediului familial” al acestuia. Rolurile sale sunt multiple si insemnate: ofera oxigenare si suplete parului si pielii, elimina surplusul de murdarie din blana, uneori chiar si parazitii externi. Aceasta operatiune trebuie realizata cu produse cosmetice veterinare specifice recomandate de catre medicul veterinar specialist pentru fiecare situatie in parte: produse pentru animale cu par lung sau scurt, produse pentru intensificarea culorii parului, pentru mentinerea culorii acestuia, contra ectoparazitilor, etc.

Recomandabil este ca toate acestea sa se realizeze de catre un personal calificat, intr-un cadru special amenajat, sub un control de specilitate oferit de catre un medic veterinar profesionist. In acest mod pot fi identificate si eliminate diferite probleme dermatologice care pot evolua insidios, neobservate de catre proprieteri.

De asemenea, odata cu tunderea sau imbaierea animalului, se recomanda si consultulde specialistate al acestuia, toaletarea corespunzatoare a urechilor, taierea sau ajustarea unghiilor, vidarea glandelor perineale, operaniuni realizabile in exclusivitate de catre un personal calificat.
Dupa toate acestea, de foarte multe ori, medicul veterinar specialist este asaltat de intrebari precum:

De cate ori pot spala cainele? Atunci cand este murdar si pe anumite zone dupa ce vine de la plimbare. oare noi nu ne spalam pe maini dupa ce intram in casa?

Cu ce spal cainele? Cu produse cosmetice special destinate acestui scop. Evitati solutiile de compromis.

Cand ii tai unghiile? Atunci cand sunt mari.

Cum sa il tund si de cate ori pe an? In functie de specificul rasei, anotimpului si necesitatilor de adapostire.

Orice alte intrebari sunt cu un raspuns pregatit, totul este sa alegi sa-l descoperi dupa o intrevedere cu medicul veterinar specialist.