Atunci cand vii la o consultatie cu cainele sau pisica ta la medicul veterinar specialist este foarte posibil sa experimentezi un sentiment mai putin luat in seama dar care influenteaza major vizita. Este vorba de anxientatea produsa de tratamentul de specialitate.
In momentul consultatiei si chiar inainte de aceasta stapanul experimenteaza situatii similare cu vizita la un spital de oameni. In numeroase situatii, stapanul realizeaza un transfer de emotii, empatizeaza la un anumit nivel cu animalul sau si traieste astfel un fenomen pe care medicii veterinari profesionisti il iau in seama. Insa, pentru binele animalului, linistea stapanului si fluenta examinarilor de specialitate, exista si un al doilea actor pe langa doctorul veterinar. Acesta este chiar stapanul. Fiecare dintre cei ce ingrijesc un animal pot veni in ajutorul specialistului si cu date despre asteptarile, fricile si sentimentele provocate de consultatie. Toate acestea sunt variabile incluse in ecuatia numita consult medical de specialitate.
Anxietatea proprietarului poate fi legata atat de ceea ce se intampla in timpul consultatiei cat si de posibilele diagnostice exprimate verbal de catre medicul veterinar specialist. Sunt cunoscute situatiile in care, unoeri, proprietarii insita sa asiste la toate manoperele medicale, putand sa traiasca mai intens sau mai putin intens acele momente. Nu putine sunt clipele in care o banala recoltare de sange sau o injectie simpla provoaca manifestari de reala durere stapanului, fara ca acesta sa fie atins. Sau exista consultatii in decursul carora personalitati masculine, dominante refuza sa asiste la cele mai banale momente din consultatie ” din foarte multa mila” fata de pacient. In mod extrem, dar nu rar, apartinatorul poate chiar lesina in momentul pronuntarii unui diagnostic, chiar si ca suspiciune si nu definitiv.
Uneori anxietatea produsa de terapie se poate instala dupa inceperea procesului medical specific, cu toate ca, anterior, apartinatorul (proprietarul) a manifestat o stapanire de sine destul de buna.
Toate acestea pot influenta actul medical, relatia cu medicul veterinar si comportamentul cainelui sau pisicii aflat/e “in mijlocul problemei”. Influenta este directa prin incurajarea sau stimularea animalului in a manifesta comportament agresiv sau extrem de agitat ce impiedica o examinare corespunzatoare. Influenta indirecta este reprezentata de asteptarile sau preconceptiile proprietarului fata de actul medical. Exista insa situatii in care prezenta stapanului este linistitoare sau asigura un control mai bun in situatii dificile. In astfel de conjuncturi prezenta acestuia este recomandata.
Din aceste considerente este necesar ca stapanul sa se exprime si sa dezvaluie temerile sau asteptarile sale fata de actul medical inca de la inceput. Daca totusi anxietatea se manifesta in timpul consultatiei, la doctorul veterinar profesionist, acesta poate si este necesar sa urmareasca sursa acesteia pentru a putea sa iti ofere confort si relaxare in acele momente. Printr-o mai buna comunicare iti poti diminua anxietatea provocata de vizita la medicul veterinar specialist, poti ajuta la obtinerea mai repede si mai usoara a unui diagnostic si poti diminua stresul cainelui sau pisicii tale. Alege sa vii la medicul veterinar profesionist pentru o consultatie de rutina, fara ca boala sa fie pretextul, si vei descoperi ca poti obtine sfaturi utile si valoroase pentru o mai buna ingrijire si o viata mai lunga a cainelui sau pisicii tale.