Viata animalutelor de varsta frageda este mereu plina de bucurii dar si de pericole. Asa cum noi oamenii avem nevoie de protectie si afectiune, mai ales in prima parte a vietii, la fel se intampla si cu cateii sau pisicutele. Ce se poate intampla cu ei dar si cum puteti sa ii ajutati va sta la indemana daca cititi aici.
Prezenta mamei, pentru catei si pisici, este mai mult decat protectia fizica si hrana zilnica. Este si “furnizorul” protectiei interne prin anticorpii impotriva celor mai grave boli ale tineretii. In principal acesti “soldati de imprumut”, anticorpii maternali, ajung in organismul puilor in primul rand prin laptele matern imediat dupa fatare. Acest lapte, numit colostru, este esential pentru imunitatea si necesarul de energie al puilor nou nascuti. Din diverse motive, fie ca sunt abandonati, fie ca mama lor nu mai este, acesti pui pot deveni orfani. Cu cat varsta este mai mica, cu atat pericolele pot fi mai mari. Atat factorii externi de tipul frigului, umiditatii, agresori dar si factori de tipul lipsei hranei sau a rezistentei la boli fac ca aceste ghemotoace de par sa fie vulnerabile peste masura. Cu atat mai mult cu cat in primele 2 saptamani acesti puisori vor “orbecai” unii pe langa altii, in lipsa unei acuitati vizuale chiar si aproximative. Sufletul celor ce incearca sa-i salveze este de multe ori pus la incercare de frustrari si regrete, mai ales ca, in cazul in care anticorpii maternali nu au fost suficienti sau nu au ajuns deloc in corpul lor, boli precum parvoviroza sau maladia Carre (Jigodia) pot avea efecte devastatoare. Cei ce incearca sa-i hraneasca cu diferite produse lactate vor intampina greutati in digestia acestor pusori, pentru ca acestia nu au un sistem digestiv prea performant inca, vor face colici si chiar unele infectii. Solutia ar fi de a-i proteja in primul rand de mediul extern, sa oferiti oportunitatea unei temperaturi optime de peste 20-25 de grade, sa-i hraniti cu lapte special conceput pentru catei sau pisicute si sa nu uitai sa-i mangaiati pentru a se simti protejati. Esential ar fi sa evitati contactul cu alti catei, fie vaccinati sau nu si sa fiti constienti de pericolele unei astfel de varste. Intr-un astfel de caz prietenul cel mai bun ar fi de preferat sa fie un medic veterinar profesionist care sa va asigure cele mai bune sfaturi si produse dar si sa va expuna cele mai multe dintre pericole. Este o munca grea si cu multe urcusuri si coborasuri, insa satisfactia de a fi ajutat o viata sa inceapa asa cum se cuvine, chiar si in lipsa parintelui natural, ar putea fi o mare recompensa. Cumpatarea si echilibrul dar si putin entuziasm va pot fi de mare folos.
Pentru a invata mai multe despre cum sa ingrijesti ceea ce iubesti vino la medicul veterinar profesionist pentru sfaturi si o vorba buna!