In aceste zile m-am interesat mai mult despre terapiile neconventionale la animale, am primit cateva mostre de produse aprobate pentru uz veterinar in care se regasesc uleiuri eterice, extracte din diferite plante, capsule, comprimate, solutii si altele. Citesc destul de mult despre tratamente holistice, naturale si mai putin conventionale. Ascult cu fascinatie abordarile personale cu rezolvari spectaculoase in cazuri disperate. Am aflat despre remedii din flori pentru problemele psihice ale cainilor, masaje pentru a calma anxietatea cainelui, uleiuri esentiale ce ajuta la recuperarea de dupa efort intens a cainilor de vanatoare, acupunctura si presopunctura.
Aceasta abordare este o directie necesara de dezvoltare a capacitatii specialistilor sa ajute animalele in suferinta, mai ales ca avem din ce in ce mai multe mesaje alarmante despre rezistenta crescuta la antibiotice a infectiilor, studiile pe termen lung scot in evidenta efecte surprinzatoare si duc la interzicerea unor medicamente, reziduurile acestora pot ramane in organism un timp greu de determinat.
Cu toate acestea, faptul ca sunt folosite de mult timp, efectele sunt verificate, procedurile de producere si autorizare sunt indelungate si greoaie, testarile sunt grupate in numeroase sesiuni iar rezultatele sunt documentate serios in biblioteci intregi, fac din terapia conventionala, alopata, in acest moment optiunea cea mai la indemana. Mai trebuie sa ne gandim ca majoritatea acestor medicamente conventionale isi au originea tot in acest “depozit de substante utile” care este natura, ca este ea reprezentata de plante, de animale, de bacterii, in padurile amazoniene sau in muntii din nordul europei. Acelasi proces indelungat de testare trebuie sa fie parcurs si de aceste produse neconventionale. Toate produsele “naturale”, din cauza procesului mai putin controlat in productie, pot contine mai multe substante chimice, greu de identificat, cu efecte necunoscute sau chiar toxice. Si totusi exista numeroase situatii in care aceste produse functioneaza si sunt folosite de mult timp.
In ambele situatii folosirea medicamentelor, fie ca sunt “naturale” sau “chimice” trebuie folosite doar dupa consultatie si dupa sfatul medicului. Daca in cazul omului, numeroase medicamente actioneaza prin puterea magica a autosugestiei, in cazul cainilor si altor animale, efectul se certifica prin imbunatatirea starii animalului. In anumite situatii medicul specialist poate prescrie o terapie combinata, formata atat din medicatie conventionala cat si neconventionala. Mergeti la medicul veterinar pentru un sfat bun!