Fie ca sunt dintr-o rasa foarte activa fie ca sunt pur si simplu extrem de jucausi, unii caini pot sa se raneasca fara sa stie. Sariturile, salturile, alergatul excesiv, efortul intens fara o incalzire prealabila inainte, in timp, pot duce la aceasta afectiune: tendinita supraspinosului.
Ce este tendinita supraspinosului la caine?
Muschiul supraspinos este un muschi situat pe partea craniala (dinspre cap) a omoplatului (spatei) cainelui. O parte din tendonul sau trece peste articulatia umarului si ca urmare acest muschi are rol de extensie a acesteia si de stabilizare. In timpul efortului, unele dintre fibrele tendinoase se pot rupe sau desira, facand astfel loc unei inflamatii locale. Pe masura ce inflamatia treneaza sau dureaza foarte mult timp, in zona este stimulata depunerea mineralelor, calcifierea acestor fibre tendinoase, organismul incercand in acest fel sa “repare” tendonul.
Cum se manifesta tendinita supraspinosului la caine?
Ca urmare a inflamatiei situate in zona acestui tendon, apare durerea si reticenta la folosirea articulatiei umarului. Acest lucru inseamna practic schiopatura, de la un nivel mic pana la unul mare, bietul caine refuzand sa foloseasca membrul afectat. Fie ca schioapata putin fie ca isi tine “labuta” sus, lipita de corp, incercand sa se descurce in 3 picioare.
Care caini pot sa ajunga sa sufere de tendinita supraspinosului?
Toti cainii care alerga, sar, topaie, merg la vanatoare, participa la concursuri, fac paza sau pur si simplu se joaca foarte mult. Este o leziune produsa ca urmare a efortului fizic si mai ales a miscarilor bruste, fara incalzire initiala. Varsta la care apare este variabila si cel mai des este intalnita intre 3 si 7-8 ani de viata.
Cum este diagnosticata tendinita supraspinosului?
Medicul veterinar specialist va pune un diagnostic precis atat pe baza informatiilor clinice cat mai ales prin investigatii de specialitate. In cazul depunerilor minerale, o simpla radiografie a zonei umarului poate sa puna in evidenta aceasta prezenta patologica in zona de proiectie a tendonului muschiului supraspinos. Pentru confirmare poate fi realizata chiar si artroscopia umarului.
Cum este tratata tendinita supraspinosului la caine?
Fie ca sunt administrate medicamente impotriva inflamatiei si durerii, pentru o anumita perioada, fie ca se recurge la interventie chirurgicala pentru a elimina depunerile minerale de la nivelul tendonului. In fiecare caz insa, este nevoie de repaus si, pe viitor, inceperea unui efort fizic treptat, dupa o incalzire prealabila, asa cum facem si noi oamenii atunci cand practicam diferite sporturi si vrem sa evitam accidentarile.
Cat de grava este tendinita supraspinosului la caine?
Nu pune viata in pericol insa este destul de dureroasa si lasata netratata poate duce la atrofia musculaturii afectate.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara