Abecedarul veterinar

Surpriza din burtica. Cati puisori are?

Metodele de examinare moderne vă pot ajuta să aflaţi la câţi pui să vă aşteptaţi şi să evitaţi unele complicaţii nedorite

Vă doriţi de mult puiuţi de la patrupedul şi acum vreţi să aflaţi mai repede dacă monta a reuşit? Aveţi o pisică sau o căţea care tocmai a născut şi vreţi să vă asiguraţi că nu au mai rămas resturi în uter? În aceste cazuri puteţi apela la ecografie.

Dacă pisica sau căţeaua dumneavoastra a rămas afară nesupravegheată în timpul perioadei de călduri este posibil să fie gestantă. În acest caz trebuie să aflaţi dacă în urma montei accidentale în uter se dezvoltă sau nu puişori. Acest lucru este valabil şi în cazul montelor dirijate sau al inseminărilor artificiale.

Dintre  metodele disponibile cea mai convenabilă pentru depistarea şi supravegherea gestaţiei este tehnica ecografică. Prin aceasta se poate confirma prezenţa puişorilor încă de la vârsta de 17 zile la pisică şi 20 de zile la căţea, când se observă activitatea cardiacă fetală. Dar, pentru un diagnostic precis, vârsta optimă de identificare a gestaţiei este de 28 de zile. Ecografia este pentru medicul veterinar profesionist precum un „ochi magic si bland” ce deschide o fereastra catre universul din pantecele unui catel, fara durere si fara pericole.

După 30 de zile de la montă se pot observa la ecografie oasele, iar după 40 de zile se pot vedea plămânii şi ficatul. Acum medicul veterinar specialist poate evalua funcţiile cardiace şi mişcările fetale şi poate descoperi din timp unele infecţii.

De asemenea se poate aproxima numărul puilor însă de multe ori cifra nu este exactă din cauza suprapunerii diferitelor segmente fetale.

Pe lângă faptul că ecografia este o tehnică neinvazivă, fără repercusiuni, recomandată pentru diagnosticul şi supravegherea gestaţiei, cu ajutorul acesteia se poate face şi evaluarea după fătare. Astfel se pot examina căile genitale pentru a descoperi o eventuală retenţie placentară, prezenţa unor produşi nefătaţi sau unele inflamaţii uterine.

În primul rând se recomandă controlul ecografic la femela care a fost supusă intenţionat montei sau care este suspectă de gestaţie în urma unei monte nedorite. Apoi, este bine să se facă o nouă ecografie la mijlocul perioadei de gestaţie şi în apropierea fătării. De asemenea, femela trebuie neapărat examinată ecografic şi după fătare pentru eliminarea complicaţiilor nedorite (se urmăreşte modul în care uterul revine la dimensiunile şi forma de dinainte). Realizarea seriilor de ecografii abdominale in perioada gestatiei sunt de „bun simt” si daca ne indoim de necesitatea lor sa ne gandim ce ar fi starea de sarcina la femeie fara aceasta examinare.

Pentru ca il iubesti ca pe un membru al familiei tale si pentru ca mereu ai ceva de invatat despre el si despre tine, vino la medicul veterinar profesionist pentru cele mai bune sfaturi si ingrijiri de specialitate!