Boli la animale

Strabismul la pisici sau de ce se uita pisica stramb?

De cate ori nu ati vazut pisici care seamana cu personaje comice din filme, privind oarecum ciudat dar amuzant in acelasi timp? Fie ca ochii par ca sunt orientati amandoi, in acelasi timp, catre nas sau, dimpotriva, par a avea o orientare divergenta. Intr-un cuvant pisica se uita “chioras” sau “crucis”.

Ar putea fi vorba despre strabism, o afectiune oftalmologica ce se intalneste si la om. Strabismul este o directionare gresita a ochilor. Adica, in loc sa fie urmarita o directie paralela cu nasul, ochiul este orientat catre interior sau catre exterior (esotropie respectiv exotropie). Strabismul este determinat de anomalii ale musculaturii oculare sau este ca urmare a unor afectiuni localizate la nivelul filetelor nervoase ce inerveaza acesti muschi. In cazul strabismului, doar directia ochiului este modificata, nu si pozitia in orbita.

strabism la pisica. www.doctor-vet.ro

Strabismul poate fi convergent sau divergent. Cel convergent presupune orientarea ochilor catre nas. Strabismul divergent este caracterizat de orientarea ochilor catre unghiul extern. Strabismul poate fi intalnit inca de la nastere sau poate sa se produca in decursul vietii.

Strabismul congenital este mai prezent la siameze, persane dar si la alte rase. Multe dintre pisicile tinere, in primele luni de viata, pot avea un anumit grad de strabism, care se remediaza spontan odata cu cresterea in varsta.

Strabismul poate fi acompaniat si de o miscare anormala, cvasicontinua a ochilor (nistagmus). Acest nistagmus poate fi o complicatie si un semn al unor afectiuni neurologice sau de alta natura. Neuropatiile, crizele epileptiforme, traumele la nivelul capului, intoxicatiile, meningitele, inflamatiile oculare, ale apartului vestibulo-cohlear sau infectii cu virusul leucozei feline sunt posibile cauze ale asocierii nistagmusului cu strabismul. Doar intr-o mica proportie strabismul asociat cu nistagmusul este o problema proprie individului, fara implicatii patologice.

Strabismul necesita o abordare complexa in ce priveste diagnosticul. Sunt necesare investigatii de tipul analizelor de sange, biochimice si hemoleucograma, teste de boli virale, consult neurologic complet, analize de urina, analize toxicologice, analiza oftalmologica completa, investigatii imagistice la nivel cranian.

Tratamentul este in functie de cauza ce a dus la aparitia strabismului si/sau nistagmusului. Este de tinut cont ca pisicile cu strabism nu sunt buni “vanatori”, pot suferi episoade de dezechilibru sau vertigo. Drept consecinta, se pot lovi, pot sa cada de la inaltime sau pot avea modificari de comportament.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara