Boli la animale

Socanta Babesioza devine mai grava atunci cand exista infectii asociate cu Ehrlichia si Anaplasma

Deja Babesioza este cea mai infricosatoare problema medicala, atat pentru medici, proprietari si mai ales animale de companie, atat primavara cat si toamna. Cu toate acestea, inca exista proprietari de caini uimiti atunci cand se intalnesc cu aceasta problema primavara devreme sau chiar toamna tarziu. Acest lucru este datorat biologiei capuselor, capabile sa se dezvolte nestingherite la temperaturi de sub 11-12 grade Celsius.

Putini sunt insa cei ce s-au informat si stiu ca Babesioza poate fi doar una dintre bolile transmise de capuse la caine. Cu toate ca la noi in tara este activa una dintre cele mai patogene genuri de Babesia spp (Babesia canis canis), ce determina o evolutie grava a bolii, starea pacientului poate fi si maiĀ  mult influentata negativ de unele infectii asociate, precum cele produse de Ehrlichia si/sau Anaplasma.

Pentru sanatatea animalelor si pentru o asistenta medicala veterinar specializata si profesionista, luarea in consideratie a unei infectii asociate Babesiozei este de o importanta covarsitoare. Este stiut din experienta ca numeroase din semnele Babesiozei sunt impartite si de infectiile cu Ehrlichia si Anaplasma. De nenumarate ori Babesioza este doar boala de “vitrina”, adica cea foarte vizibila, foarte “zgomotoasa”. Fiind destul de usor de diagnosticat prin testele obligatorii, precum hemoleucograma si examenul biochimic al sangelui (unde se intalnesc in cele mai multe situatii Trombocitopenie, Anemie, Uremie, cresterea peste normal a Bilirubinemiei), testul microscopic (de multe ori neconcludent, fals negativ), termometrie (unde doar o treime din caini sunt febrili-peste 39,5 C) si ecografie abdominala (unde este vizibila splenomegalia), infectiile asociate sunt uneori mai putin vizibile.

Tocmai de aceea, in lipsa unui diagnostic complet, un animal deja diagnosticat cu Babesioza, cu tratamentul initiat corespunzator, ar putea sa nu evolueze spre bucuria noastra, a tuturor. Organismul deja afectat de Babesioza, fiind slabit, cu o imunitate zguduita din temelii, poate cadea prada unei derulari agresiva a uneia dintre infectiile asociate cu Ehrlichia si/sau Anaplasma.

Ehrlichia canis este “microbul” ce determina aparitia semnelor de Ehrlichioza. Ehlichioza este o afectiune transmisa de capuse (Rhipicephalus) ce poate evolua atat acut, subacut dar si cronic. Multe dintre semnele Ehrlichiozei sunt impartasite si de Babesioza: febra, apatie, anorexie, slabire. Afecteaza taoet tipurile de celule ale sangelui producand o adevarata pancitopenie, adica o scadere sub limitele normale a numarului de celule albe, rosii si trombocite. Trombocitopenia este unul dintre primele semne vizibile in urma unei hemoleucograme si poate indica o analiza suplimentara, de tipul unui examen microscopic si a unui test rapid de diagnostic.

Pentru ca Ehrlichia canis are drept tinta in primul rand monocitele (celule albe, cu rol imunitar in care se dezvolta formand o Morula, dupa care celula este distrusa) efectul imediat va fi o diminuare a capacitatii organismului de a se apara de infectii comune si determina o agravare a oricaror altor boli ce evolueaza in acelasi timp. De aici si evolutia grava atunci cand Ehrlichioza se cupleaza cu Babesioza sau Anaplasmoza. In plus, sunt semnalate sangerari si inhibarea productiei de celule albe si rosii la nivelul maduvei hematogene.

Pentru ca exista un numar foarte mare de animale bolnave de Babesioza, trecerea cu vederea a Anaplasmozei sau Ehrlichiozei este extrem de periculoasa. In cazul in care este depistata si Ehrlichia in organismul bietului catel, tratamentul de urmat vizeaza administrarea timp de 30 de zile a doxiciclinei, in doza de 10 mg/kg, de doua ori pe zi.

Pericolul unor astfel de co-infectii este real si un numar foarte mare de caini sufera multiple complicatii si evolutii grave. Cel putin partea de sud a Romaniei este in acest moment zona endemica pentru boli transmise de capuse. Avand in vedere evolutia actuala, bolile vectoriale sunt aici ca sa ramana o lunga perioada de timp iar cainii sunt intr-un pericol permanent. Fiind deja stiut ca este posibil ca mai mult de o boala vectoriala sa afecteze vreunul din prietenii nostri necuvantatori, testele de laboratorĀ  (hemoleucograma, analiza biochimica a sangelui, testele rapide, examenul microcopic-toate cumulate si NU separat) sunt sursa vitala de informatii ce pot conduce medicul veterinar specialist catre un diagnostic complet si precis.

Fiti vigilenti si cereti ajutor specializat imediat ce cainele vostru este mai bleg, cu mai putin chef de viata, poate vomita sau urineaza inchis la culoare sau a fost parazitat cu capuse. Pericolul este vital si doar atentia voastra il poate salva de complicatii.

Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara