Boli la animale

Soc si groaza pentru inima cainilor

 

Cine s-ar fi gandit ca filmele S.F. se inspira din realitate? Cum ar fi sa stii ca exista un organism viu, care se foloseste de un altul pentru a se misca din loc in loc, sa se foloseasca de acest caraus pentru a patrunde in organismul cainelui si sa caute, nici mai mult nici mai putin, inima. Loc in care se si instaleze confortabil, ca de aici sa- si elibereze progeniturile ce vor invada toate vasele de sange. De-a dreptul grotesc si infricosator. Aceste parazit are un teribil simt al sadismului, de parca simpla lui prezenta nu era de-ajuns, el incearca fara menajamente victoria totala asupra cainelui, prin alegerea unei tinte simbolice dar si vitale, inima cainelui, si odata cu ea si pe a noastra, prin suferintele ce le provoaca.

Un asemenea scenariu este real si se intampla chiar sub ochii nostri si odata cu incalzirea vremii si aparitia tantarilor o sa intram sub zodia filariozelor. Dintre acestea, cea care ne intereseaza este Dirofilarioza sau “boala viermelui din inima” (Heart worm disease), produsa de un parazit, nematod pe numele sau Dirofilaria immitis. Larvele acestui parazit sunt vehiculate de catre tantar, acesta prin prizele de sange de pe caine, introduce in vasele de sange ale acestuia, aceste larve. Larvele sunt de dimensiuni microscopice si se pot depista in sange cu ajutorul microscopului. Circuland prin sange, aceste larve intr-un final ajung in camerele inimii, se fixeaza de peretele acestora si incep sa se transforme in adulti, ajungand chiar pana la 10 cm lungime. In cazul nefericit in care in acest loc se gasesc atat viermi de gen masculin dar si feminin, vor fi produse noi larve ce vor circula prin organism, putand fi preluate de catre tantar prin intepatura. Durata dintre patrunderea in organism si momentul in care viermii sunt localizati in inima poate varia intre 7 si 8 luni. Profesionistul veterinar, prin analize complexe, nu doar microscopice dar si serologice si ecografice, poate diagnostica prezenta acestuia in organism. Trebuie mentionat ca doar analiza microscopica nu deosebeste intre tipurile patogene (rele) si cele nepatogene (neutre) de filarioza.

Medicul veterinar va va spune ca aceasta boala este foarte des intalnita si cu poatential letal. Este tratabila dar mai ales prevenibila prin deparazitare externa ce sa includa si substante repelente pentru tantari dar si substante larvicide. In anumite situatii, exista antibiotice speciale ce pot distruge unele bacterii ce ajuta Dirofilaria sa se inmulteasca, provocand “sterilitatea” acesteia insa nu si moarte ei. Tratamentul este riscant si costisitor dar este unica solutie ca specialistul veterinar sa incerce salvarea unui animal bolnav. Boala este complexa si afecteaza profund organismul, atat la nivelul inimii, vaselor de sange, plamani, ficat, rinichi provocand atat modificari in structura acestora darĀ  influentanddu-le si functionarea.

Pentru ca iti iubesti cainele si pentru ca astfel de “invadatori” sunt la tot pasul, alege sa mergi la medicul veterinar pentru cele mai bune sfaturi.