Boli la animale

Sindromul hepato-cutanat la caine si pisica. Poate pielea sa se imbolnaveasca din cauza ficatului?

Sindromul hepatocutanat este o afecţiune care se întâlneşte atât la câini cât şi la pisici şi afectează ficatul. Doctorul veterinar specialist cunoaste aceasta afectiune si iti  explica în ce constă această ea şi cum se tratează.

Acest sindrom poate avea mai multe cauze printre care se pot aminti: inflamaţiile de genul pancreatitelor, hepatitelor, intoxicaţiile cronice, tumorile hepatice, ciroza hepatică, malabsorbţia, carenţa în aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali, zinc etc. Se manifesta similar unei eczeme foarte agresive. Diferenta este data de “sursa raului”. In acest caz ficatul este cel care sufera iar “oglinda de sanatate” (pielea) a animalului va suferi intr-un mod in care nu ai cum sa nu fii impresionat. Este practic o boala de piele ce vine din interior si trebuie tratata din interior spre exterior.

Cei mai afectaţi sunt câinii între 4 şi 10 ani, în special masculii din rasele metis, Cocker, West Highland Terrier, Ciobănesc german, Bichon şi Labrador.

Simptomele sunt destul de evidente

Primele semne de boală sunt: apatie, lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate, piele iritată, cu cruste, ulceraţii, căderea părului în special la nivel peribucal, periocular, anal şi genital, mâncărime şi leziuni la nivelul coatelor şi perniţelor.

Aduceţi animalul cât mai repede la consult la medicul veterinar specialist

Animalul afectat trebuie dus cât mai repede la medicul specialist. Diagnosticul se face pe baza semnelor clinice coroborate cu examinări suplimentare de genul ecografiei abdominale, biochimiei sanguine şi examinării histopatologice. Pentru tratament este esenţială creşterea aportului de aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali, zinc şi vitamina A. Leziunile cutanate se vor trata folosind produse cu rol antibacterian sau antimicotic şi cicatrizant. Corticoizii antiinflamatori trebuie utilizaţi cu precauţie pentru a se evita o criza diabetică.

Analizele pot pista de timpuriu boala

Pentru a preîntâmpina această boală, medicul veterinar specialist iti va spune ca este indicat să i se facă animalului analize de sânge la fiecare şase luni. De asemenea, trebuie depistate din timp anumite modificări ale stării de sănătate a câinelui sau pisicii prin consult de specialitate periodic. Vei descoperi ca avantajele consultatiei si sfaturilor medicului veterinar specialist, daca alegi sa le urmezi, se vor reflecta intr-o stare buna de sanatate a cainelui sau pisicii tale si tu vei fi mai linistit.

Exit mobile version