Abecedarul veterinar

Şi animăluţele trebuie să facă analize anuale

Pentru a evita situaţiile în care ajungem prea târziu cu animăluţele noastre la doctor, este indicat să le facem analize anuale, chiar dacă sunt vioaie. Astfel pot fi preîntâmpinate şi depistate foarte multe probleme de sănătate.

Evaluarea stării de sănătate a animalelor, la fel ca şi în cazul nostru, se realizează prin intermediul unor analize de sânge, ecografii abdominale şi radiografii. Acestea trebuie efectuate la intervale repetate, anual sau bianual, chiar dacă patrupedele noastre sunt, aparent, sănătoase, pentru a depista eventuale afecţiuni ascunse sau carenţe de vitamine ori minerale. Animalelor în vârstă sau celor care au antecedente de afectare organică trebuie să li se facă analizele la intervale mai mici, la recomandarea medicului veterinar.

 

Analizele sunt încadrate în două grupe:

1 – Biochimia sângelui. Aceasta urmăreşte prezenţa cantitativă în sânge a unor elemente biochimice precum: ureea, creatinina sau fosforul, transaminaze, glutamil-transferază, fosfatază alcalină, bilirubină şi proteine totale. Astfel, se pot afla informaţii despre funcţionarea rinichilor, a ficatului şi bilei, pancreasului şi pot fi depistate unele forme de diabet.

Pot fi descoperite de timpuriu unele afecţiuni

2 – A doua grupă de analize este formată din hemoleucogramă şi examinarea pe frotiu a sângelui. Hemoleucograma oferă medicului examinator o imagine asupra numărului şi raportului dintre diversele grupe celulare prezente la nivel sanguin, fiind analizate eritrocitele şi leucocitele (eozinofile, neutrofile, limfocite, monocite, bazofile). Din această analiză pot fi identificate forme de anemie, infecţii sau inflamaţii, diferite tumori evidenţiate la nivel sanguin, capacitatea de coagulare a sângelui, etc. În plus, realizarea frotiului sanguin oferă date referitoare la morfologia celulelor aflate în sânge, medicul examinator putând evidenţia diverse parazitoze ale sângelui (dirofilarioza, babesioza, hemobartoneloza sau ehrlichioza), forme tumorale ale sângelui sau ale diverselor organe dar care se pot depista şi la astfel de examinări.

Respectaţi progamul de analize

Dacă analizele sunt ignorate, în special la animalele mai în vârstă se poate ajunge în situaţia în care se descoperă la un moment dat, uneori prea târziu, o anumită sensibilitate sau disfuncţie a unui organ, o alergie, o anemie sau o tumoare. Deci este mai mult decât indicat să vă aduceţi patrupedul la analize cel puţin o dată pe an şi să urmaţi eventualele tratamente prescrise ulterior.