Cine are un caine necastrat cunoaste foarte bine una dintre “problemele” cainilor: instinctul de reproducere. Atat masculii cat si femelele necastrate vor avea o tendinta naturala, un instinct foarte puternic de a-si urma poate cea mai puternica “chemare” a naturii. Atunci cand intra in calduri, adica in perioada estrala, femelele atrag masculi. De aici pot rezulta incaierari, vagabondaj, epuizare ca urmare a lipsei hranei si a apei, formarea de haite, pierdere si, in final, o monta nedorita. Aceasta monta nedorita se poate sau nu, solda cu o gestatie (sarcina). Asta inseamna ca, cel mai probabil, in aproximativ 60-66 de zile se vor naste puii de caine.
Ce se poate face in cazul in care ai o catea care s-a imperecheat iar tu nu iti doreai acest lucru, poti afla in materialul de specialitate urmator. Fie ca este o catelusa de rasa iar partenerul nu sau este o catea cu probleme de sanatate, prea in varsta, prea tanara sau cu vreo contraindicatie in ce priveste sarcina, fie ca pur si simplu nu poti avea grija asa cum trebuie si de mama si de pui atunci se poate impune o terminare a sarcinii.
Cum se obtine terminarea unei sarcini la catele in conditii de siguranta?
Exista o serie de optiuni in functie si de ceea ce va doriti. In cazul in care doriti ca astfel de episoade sa nu se mai repete iar capacitatea reproductiva a catelei nu are o valoare mare pentru tine, atunci se poate opta pentru varianta chirurgicala. Prin aceasta se realizeaza o sterilizare obisnuita. Ea poate fi realizata chiar si dupa jumatatea gestatiei cu riscuri nu foarte mari pentru femela.
In cazul in care esti foarte interesat de capacitatea reproductiva a femelei, doresti sa obtii produsi de conceptie de la ea, pur si simplu nu doresti sa o castrezi sau poate ca operatie este prea riscanta (din diferite motive) se poate opta pentru o solutie medicamentoasa.
Ce posibilitati medicamentoase sunt pentru a opri o sarcina la catea?
In unele cazuri au fost folosite preparate pe baza de diethilstilbestrol sau estradiol. Folosirea acestor preparate este insotita de anumite dubii vizand eficacitatea si siguranta. Folosirea lor poate chiar spori sansele de aparitie a unui piometru sau a unei anemii.
O alta solutie ar fi utilizarea prostaglandinei F2 alfa (PGF2alfa). Aceasta substanta are capacitatea de a produce liza corpului galben de gestatie, cel care este responsabil de producerea cantitatilor de progesteron necesare mentinerii si evolutiei corecte a sarcinii. In cazul in care se produce liza corpului galben in timpul sarcinii, aceasta este practic oprita. Inainte de primele 30 de zile de sarcina se foloseste de 2 ori pe zi timp de 4 zile urmand ca peste varsta de 30 de zile a sarcinii sa se foloseasca pana la observarea ecografica a lipsei producilor de conceptie.
Bromocriptina si cabergolina. Acestea sunt substante ce sunt folosite si ca hormoni impotriva lactatiei false. Acestea influenteaza gestatia prin blocarea la nivel hipofizar a receptorilor pentru dopamina, inhibant secretia de prolactina ce la randul ei este detrimentala secretiei de progesteron. Pot fi folosite dupa prima jumatate a gestatiei si se insotesc de diferite efecte secundare (voma, inapetenta etc.).
Cea mai noua substanta folosita in astfel de cazuri este aglepriston. Aglepriston este o substanta cu efect antiprogesteronic. Poate fi folosita pana in ziua 45 de gestatie dar cu eficienta mare pana in ziua 22-25. Se poate administra de doua ori la diferenta de 10 zile. Se pare ca ar fi cea mai eficienta si mai sigura metoda existenta astazi.
Ce precautii exista si la ce ne putem astepta?
Inainte de toate, fie ca este vorba de operatie, fie ca este vorba de tratament medicamentos, sunt necesare investigatii si o apreciere obiectiva a riscurilor si a beneficiilor. In principiu, ar trebui mai intai stabilit daca femela este sau nu gestanta. Cea mai rapida si sigura metoda este cea ecografica, in jurul varstei de 20-30 de zile de presupusa gestatie (de la imperechere sau presupusa imperechere). In unele situatii se poate stabili ecografic o gestatie chiar si in ziua 17 dupa imperechere. In jurul varstei de 20 de zile (a gestatiei) se poate observa o structura milimetrica in interiorul unei capsule de lichid de aproximativ 1 cm diametru. Deja la varsta de 30 de zile pot fi observate si unele organe interne ale fatului. In cazul in care monta este sigura, a fost observata si nu doresti sa mai astepti ecografia, atunci trebuie determinat daca femela poate suporta tratamentul, daca exista boli ce pot sa se agraveze odata cu medicatia de oprire a sarcinii.
Chiar si dupa tratament este nevoie de precautii. La cateva zile dupa administrare, trebuie realizata o alta serie de ecografii ce sa confirme eliminarea intregului continut uterin si, eventual, sa depisteze din timp o acumulare in interiorul uterului (piometru) sau alta inflamatie locala. In aceste cazuri ar fi nevoie chiar de interventie chirurgicala.
Cea mai sigura metoda este insa preventia. Aveti grija de femela in calduri sau, pur si simplu, optati pentru sterilizare inainte de manifestara caldurilor.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara