Abecedarul veterinar

Sarbatorile si pacientii

 

Mai mult ca oricand perioadele de sarbatori sunt extrem de edificatoare pentru emotiile puternice ale proprietarilor de animale. Unul dintre catalizatori este si plecarea multor medici in vacanta. Si acestia sunt oameni si parasesc postul pentru o scurta perioada de bine-meritata liniste. In schimb, medicii de urgente, cei ce sunt in aceasta perioada “de garda” pot observa usor nedumerirea dar si nevoia de ajutor a stapanilor responsabili ce cauta suport pentru problemele de sanatate ale companionilor necuvantatori.

Chiar daca este vorba de o usoara colica abdominala sau de o afectiune cronica, faptul ca animalul de companie este deja membru al familiei, sentimentele oamenilor sunt puternice si pe o zona de intensitate similara cu cea manifestata in cazul unor oameni. In aceasta situatie, medicul veterinar este atat profesionist, specialist in patologie canina, felina etc. dar este si in postura unui “consilier” psihologic in locul si la momentul potrivit.

Exista in lume, oameni de stiinta a caror recunoastere internationala atinge apogeul in urma acordarii unui premiu Nobel pentru reusite exceptionale din punct de vedere medical, reusite mai ales ca urmare a faptului ca respectivii savanti experimenteaza chiar in cazurile nefericite ale unor boli de care chiar ei sufera. Irvin Yalom le recomanda celor ce sunt profesionisti in psihoterapie ca la o anumita perioada de timp sa experimenteze situatia de “pacient” pentru o mai buna intelegere a celor ce au nevoie de ajutor. Chiar si medicii veterinari se mai imbolnavesc uneori si ajung in neplacuta pozitie de pacient. Cu toate acestea sunt de parere ca aceasta este o experienta de o imensa valoare, mai ales atunci cand incercam sa ne imaginam “presiunea” resimtita de stapan sau apartinator dar si durerea neexprimata in cuvinte a celor ce ne sunt pacienti. Toate acestea sunt “pozitii” prin careĀ  noi oamenii trecem in mod obligatoriu in decursul vietii si ne ajuta, atunci cand dorim sa intelegem, ca sunt “lectii” pe care ar fi bine sa nu le uitam.