Abecedarul veterinar

S-au nascut cateii. Stii cum sa-i ajuti?

Pentru ca un medic veterinar profesionist stie ca de multe ori proprietarii de catei sunt in incurcatura atunci cand acestia se nasc sau oamenii cu suflet bun cauta ajutor specializat pentru a salva viata unor bieti orfani, in continuare alege sa citesti cateva randuri pentru a afla sfaturi utile despre cum poti sa ajuti o viata sa treaca peste cea mai dificila perioada.

Neonatologia este o ramura de specializare a doctorului veterinar care se ocupa cu studiul nou-nascutilor cu varste de pana la 10 zile. Catelul nou-nascut este total dependent de mama, nu doar pentru alaptat, ci si pentru caldura, confort, incurajarea de a urina si defeca si in general de a-i insufla o stare de protectie.

In urma unei nasteri naturale, cateaua asista ea insasi puiul, parcurgand instinctual urmatoarele etape:

  • Lingerea si ingurgitarea membranelor fetale de pe gura si nas;
  • Lingerea corpului pentru mantinerea unei temperaturi constante;
  • Ruperea cordonului ombilical prin muscatura;
  • Incurajarea puiului sa suga.

Daca una dintre aceste etape nu este indeplinita, atunci este necesara asistenta, din partea unui medic veterinar profesionist, puiului pentru asigurarea supravieturii.

Indepartarea membranelor fetale se face prin stergerea energica a puiului cu un prosop, avand grija in mod deosebit de zona gurii si a nasului. Cordonul ombilical va fi prins, de medicul veterinar specialist, cu o pensa sterila la aproximativ 4 cm de ombilic, urmand a se indeparta dupa 10 minute, iar in cazul aparitiei hemoragiei se va ligatura restul ombilical.

Un pui sanatos aflat la temperatura camerei este activ si gaseste imediat mamelonul pentru a suge primul lapte, numit colostru, fiind practic precum o „vaccinare” timpurie. Prin colostru, nou nascutul, primeste nu doar „mancare” ci si imunitate la pachet, ce va sustine o sanatate de fier pana spre 5 saptamani de viata. Daca un nou-nascut are insa dificultati in a gasi provizii de lapte, gura sa se va plasa deasupra sfarcului. Prin apasarea sfarcului pe ambele parti si masarea glandei mamare, laptele este eliberat si puiul va putea sa se hraneasca.

Dependenta de mama a puiului nou-nascut este esentiala pentru ca acesta sa se dezvolte armonios inca din primele zile de viata. Dar exista situatii in care sfatul medicului veterinar specialist va poate fi util pentru a ajuta catelusii, in unele situatii, in cazul in care acestia se nasc prin cezariana, raman orfani sau pur si simplu sunt respinsi de mama lor.

In acesta din urma situatie, doctorul veterinar profesionist recomanda ca puii sa fie frecati cu fluid placentar, pentru a ajuta mama sa ii recunoasca ca fiind ai ei. Puii vor trebui monitorizati pentru a putea fi siguri ca sunt acceptati.

In situatiile in care mama ataca puii este necesar ca aceasta sa fie tranchilizata de care medicul veterinar specialist pentru o scurta perioada de timp pana cand problema de respingere este depasita.

Pe masura ce catelusii se hranesc, nivelul metabolismului lor creste, odata cu temperatura corpului. Dupa temperatura constanta din uter, puii ajung intr-un mediu cu temperatura variata, iar rezistenta lor la frig este scazuta, datorita stratului foarte subtire de grasime subcutanata.

Este importanta pastrarea unei temperaturi constante a mediului inconjurator, de 30-33º C in primele 24 de ore, urmand ca apoi sa fie redusa la 26-30º C. La nastere temperatura corpului puilor scade de la 36 la 30º C in primele ore, pentru ca apoi sa creasca la 38 º pe parcursul primelor 7 zile de viata.

Un pui sanatos creste in greutate cu 5-10 % pe zi. In mod normal, scurgerile nazale, auriculare sau oculare sunt absente, prezenta lor fiind un semn de boala.

Inca din primele zile de viata, un pui sanatos este foarte activ. La 10 zile dupa nastere, puii incep sa stea bine pe picioare, iar la 3 saptamani deplasarea se face cu usurinta.

In conditii normale, la 10-14 zile de la nastere puii vor deschide ochii. Corneea va fi opaca, clarificandu-se la 2 saptamani de la deschiderea ochilor. Strabismul este normal in primele 2 luni, el disparand gradual.

Cateaua in lactatie nu are nevoie de o temperatura foarte ridicata a mediului inconjurator; de aceea, in afara locului in care se afla puii, ea trebuie sa aiba acces catre exterior, in aer liber, cu conditia ca igiena la intoarcerea in cuib sa fie impecabila (stergerea cu apa calduta si un dezinfectant, ex. otet, a picioarelor si in speciala suprafetei glandei mamare).

In momentul in care puii incep sa se miste, ei isi fac nevoile peste tot, necesitand astfel un „asternut” absorbant, care sa poata fi indepartat si inlocuit usor si este necesar sa fiti constienti de acest lucru evitand suparari nejustificate.

La inceput, pentru a declansa urinarea si defecarea, cateaua linge puii in zona perianala. La varsta de 2-3 saptamani, catelusii incep sa urineze si sa defece in mod spontan. Este bine ca puii sa fie invatati de timpuriu sa isi faca nevoile in afara culcusului dupa cum va sfatuieste doctorul veterinar specialist.

Este ideal ca, inainte de a fi adoptati de noii stapani, puii sa fie examinati de un medic veterinar profesionist, pentru a identifica eventuale anomalii congenitale (cum ar fi: defectul de inchidere a boltii palatine, atrezia anala – absenta orificiului anal, deformari ale membrelor etc) si pentru a schita programul de actiuni de prevenire a bolilor (deparazitari, vaccinari).

Cu cat admiri si vrei sa ajuti mai mult animalutele din jurul tau cu atat iti dai seama ca sfatul profesionist al medicului veterinar specialist este solutia pentru cea mai buna ingrijire si pentru o prietenie indelungata si fericita.