Boli la animale

Ruptura diafragmului si hernia transdiafragmatica

Una dintre consecintele tragice ale unui accident de masina sau cazaturi de la inaltime este ruptura diafragmului si/sau hernia transdiafragmatica a organelor abdominale in cavitatea toracica.

Ruptura diafragmului si hernia transdiafragmatica reprezinta o complicatie ce agraveaza starea de dupa evenimentul traumatizant si solicita o atentie deosebita din partea medicului veterinar specialist.

In urma unui traumatism, asa cum sunt cele cauzate de accidentele auto, lovituri puternice, agresiuni din partea altor animale, cazaturi de la etaj sau din copaci organismul poate fi afectat sever. Se pot produce hemoragii interne, se poate instala starea de soc posttraumatic, fracturi si multe alte leziuni depistate la examinarea de urgenta efectuata de catre doctorului veterinar specialist. Toate aceste evenimente grave sunt complicate in momentul in care, sub efectul unor forte extrem de puternice asupra organismului, se produce desirarea, in anumite grade, a diafragmului.

Diafragmul este un muschi ce delimiteaza spatiul cavitatii abdominale de cel al cavitatii toracice. In spatele sau se afla ficatul si stomacul iar in fata lui sunt plamanii si inima. Ruperea sa poate fi depistata de catre medicul veterinar specialist prin radiografie toraco-abdominala si ecografie.

Medicul veterinar specialist te va avertiza ca efectele grave ale ruperii diafragmului sunt date de compromiterea “vidului” din cavitatea toracica si avansul ficatului, stomacului si intestinului. Aceste organe vor “ingramadi” plamanii si inima si vor determina o respiratie ingreunata, obositoare agravand starea de dupa traumatism. In acelasi timp, cainele sau pisica sufera foarte mult din cauza durerilor si disconfortului rezultat in urma modificarilor de pozitie a organelor toracale si abdominale.

Multi dintre proprietarii responsabili vor intreba medicul veterinar specialist Ce este de facut?

In primul rand trebuie evaluata gravitatea starii generale. Ruptura diafragmului si hernia transdiafragmatica sunt deja o amenintare serioasa pentru viata cainelui sau pisicii noastre. Hernia organelor abdominale in cavitatea toracica este observata la examinarile de urgenta dar medicul veterinar specialist poate interveni pentru remedierea acesteia doar prin operatie.

Daca nu este operata, ruptura si hernia pot duce la complicatii cardio-pulmonare severe iar in timp, organele herniate, din cauza inflamatiilor locale, se pot “lipi” unele de altele datorita adeziunilor rezultate.

Meidicul veterinar specialist iti va spune ca ruptura diafragmului si hernia transdiafragmatica, la caine si pisica, trebuie supuse interventiei chirurgicale imediat ce starea pacientului o permite, chiar daca operatia este complexa si riscanta.

Cine poate suferi de aceasta afectiune?

Atat cainele cat si pisica pot suferi iar noi oamenii suferim ca urmare a durerilor suportate de ei si pericolelor ce pandesc la tot pasul.

Cum previi acest pericol?

Fiind o urgenta cauzata in urma unor accidente este greu de prevenit si anticipat insa rapiditatea intervetiei medicului veterinar specialist poate fi salvatoare.