Boli la animale

Ruptura de ligamente la caine. Patesc si cainii la fel ca fotbalistii?

De cate ori oare nu ati auzit la stirile sportive ca un anumit fotbalist sau poate un schior va lua o pauza serioasa de la efort pentru ca a suferit o accidentare la genunchi. De cele mai multe ori, asa cum se intampla si la caine si cum va va spune mereu medicul veterinar specialist, o astfel de accidentare ia forma unei rupturi de ligamente.

In realitate, medicul veterinar profesionist va folosi o terminologie mai lunga, ce sa descrie mai corect leziunea respectiva : ruptura sau leziune de ligament incrucisat anterior. De ce? Pentru ca, in principiu, aceasta ruptura se poate produce si la alt ligament sau la amandoua.

Pentru cei ce vor sa descopere mai multe si doresc informatii mai precise, valabile si pentru  corpul oamenilor, pentru ca si ei sufera de asa ceva foarte des, iata si explicatii mai aprofundate.

In interiorul genunchiului exista doua ligamente ( de cativa centimetri lungime ) ce fac legatura intre osul femur ( al coapsei ) si tibie ( fluierul piciorului ). Aceste ligamente sunt foarte puternice si destul de bine “lipite” de ambele oase incat sa suporte forta de contractie a muschilor de la nivelul piciorului si sa ne permita noua si animalelor, sa sarim, alergam, sa ne ridicam sau sa lovim. Deci rolul lor este esential in mecanica miscarii piciorului, suportand forte si greutati foarte mari. De ce se numesc incrucisate? Pentru ca sunt asezate in X.

Care dintre cele doua ligamente se rupe mai des? Medicul veterinar specialist iti va spune ca, statistic, cel anterior este mai des implicat in accidentari dar asa cum spuneam, atat cel posterior dar si amandoua odata pot fi afectate.

Cum se produce accidentarea? La fel ca la fotbal. In timpul efortului. Alergare, sarituri, lupte, urcat si coborat scari, accidente auto.

Cum se manifesta ruptura de ligamente?

Cainele cu ruptura de ligamente incrucisate ( cruciate ) evita sa puna piciorul afectat in sprijin sau il foloseste foarte putin.

Cum se diagnostica ruptura de ligamente incrucisate?

Medicul veterinar specialist intai va consulta cainele si va putea sa realizeze si o radiografie a bazinului si a genunchiului pentru a gasi si alte leziuni asociate. Insa definitorie pentru diagnosticul de specialitate este o miscare specifica la nivelul genunchiului, realizata de catre medicul veterinar specialist, prin care se poate vedea cu ochiul liber cum in interiorul articulatiei genunchiului se pot imprima miscari de culisare, de alunecare, in directii diferite, ale femurului fata de tibie, lucru imposibil la piciorul sanatos.

Insa, asa cum este si la oameni, diagnosticul cel mai sigur, poate fi pus prin artroscopie sau RMN.

Cine este predispus la ruptura de ligamente incrucisate?

Toti cainii activi, indiferent de rasa sau greutate, cei ce alerga mult, cei ce topaie mult, Amstaffii care fac exercitii de sarituri si prindere de greutati, cainii de vanatoare, rasele grele si usoare.

Cum se vindeca Ruptura de ligamente incrucisate?

Prin operatie. Medicul veterinar specialist iti va spune ca, asa cum se intampla si la fotbalisti, doar operatia poate duce la recuperarea puterii de sustinere a genunchiului.

Pot fi metode mai simple, extracapsulare, pentru rasele mici sau medii sau metode mai complexe ca plastia de ligament incrucisat anterior.

Atentie! Informatia necesara pentru proprietarii responsabili este urmatoarea: diagnosticul stabilit exact de catre medicul veterinar specialist, interventia si tratamentul medicamentos trebuie sa fie cat mai rapide. De ce ? La putin timp dupa producere in interiorul articulatiei genunchiului incep procese inflamatorii ce pot duce la depunerea de minerale in articulatie ce vor duce la durere si la o functionare mai slaba a genunchiului, chiar si dupa interventie.

La fel ca si fotbalistii, dupa interventie, si cainii operati au nevoie de repaus, medicamente si fizioterapie, ca doar tot sportivi sunt si unii si altii.