Boli la animale

Razboiul cu capusele

Este stiut faptul ca dupa tantar, capusele sunt cele ce transmit cele mai multe boli, numite boli vectoriale. Aceste afectiuni se numesc in acest fel deoarece au nevoie de un “caraus” pentru a putea sa patrunda in alte organisme vii. Capusele sunt paraziti ce au nevoie de sange pentru a trai, iar pentru aceasta se prind de un organism viu, inteapa pana ajung la un vas de sange, de unde se alimenteaza. In cele ce urmeaza, cei ce doresc sa stie mai mult si care au curajul sa citeasca vor afla ce alte probleme mai fac aceste capuse, atat oamenilor cat si animalelor.

Parazitismul cu capuse este mai greu de depistat si pentru ca muscatura este insotita de anestezia zonei afectate. In scurt timp insa se dezvolta o reactie inflamatorie locala. La caine, in functie de cat timp sta capusa prinsa de piele, putem sa stim si cam ce boli ar fi putut sa fie transmise. Astfel, chiar si o simpla muscatura poate duce la transmiterea Bolii Lyme insa pentru a transmite Babesioza este nevoie de 24-48 de ore.

Surpiza neplacuta este ca in timp ce un animal este parazitat cu capuse poate sa se imbolnaveasca nu doar de o singura afectiune ci pot fi mai multe, precum un “grup infractional organizat”, aceste boli se pot “acoperi” una pe alta. Adica putem diagnostica una dintre ele, iar celelalte sa ne scape. Medicii veterinari profesionisti stiu acest lucru si fac teste serologice dar si de alta natura pentru un diagnostic complet. Bolile cele mai grave sunt Babesioza, Borrelioza (Lyme), Anaplasmoza si Ehrlichioza.

Chiar daca stirile din media ne anunta ca au inceput actiunile de dezinsectie ( http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/dupa-ce-bucurestiul-s-a-umplut-de-capuse-autoritatile-au-inceput-dezinsectia.html ) poate ar fi bine sa stim ca acesti paraziti se descurca foarte bine si la temperaturi de sub 10 grade Celsius, ceea ce inseamna ca “razboiul” capuselor cu noi a inceput mai repede decat ripostam noi. Ca ultima nota, mai putin optimista, specialistii anunta ca odata intrata intr-un teritoriu, Babesioza se poate perpetua timp de 8 ani la rand. Solutia de moment ar fi deparazitarea externa frecventa pe tot parcursul anului si vizitele la medicul veterinar specialist.

Pentru ca esti un stapan responsabil si iti iubesti companionul, vino la medicul veterinar si gaseste resursele pentru a-i asculta sfaturile.