Din păcate, odată cu vârsta înaintată, încep să apară diverse probleme de sănătate, atât la noi cât și la animăluțele noastre. În cazul câinilor de rasă, există chiar predispoziții la anumite boli pe care proprietarii trebuie să le cunoască pentru a le preîntâmpina. Doctorul veterinar specialist iti poate da câteva exemple dar si sfaturi în acest sens.
Multe dintre problemele ce vor fi enuntate sunt comune tuturor cainilor insa ele pot fi mai des intalnite uneori la unele dintre rase, statistica si experienta medicului veterinar specialist facand sa se obtina cateva repere in functie de “sensibilitatile” fiecarei rase. Pentru ca iti iubesti cainele si pentru ca poti descoperi mai multe despre posibile probleme de sanatate alege sa citesti cateva randuri in continuare.
Basset-hound – odată cu înaintarea în vârstă este ușor de observat apariția unor afecțiuni de tipul alergiilor plurifactoriale, osteopatii, torsiune gastrică, defecte de coagulare sau glaucom. Toate pot fi tinute sub control daca alegi sa vii la consultatii la medicul veterinar specialist.
Beagle – în timp, s-au depistat afecțiuni precum : dermatite alergice, tumori ale vezicii urinare, hipoacuzie-asta nu inseamna ca aude doar ce vrea ci ca aude mai putin bine per total, fara vina lui, cataractă, jigodie ca urmare a unei mai mari predispoziții, hernie de disc, hemofilie ori epilepsie.
Bichon – are predispoziție la acumularea de tartru, epilepsie, luxație patelară și afecțiuni corneene. Cu toate acestea doctorul veterinar specialist iti poate spune ca bichonul poate trai cu aceste afectiuni mult si bine fara prea multe impedimente.
Boxer – pot apărea afecțiuni cardiace, dermatite, hipoacuzie, torsiune gastrică, gingivite, melanom dar și alte tipuri de tumori ori keratite. Daca este vioi si zglobiu in tinerete cu siguranta asa va fi si la batranete, doar ca o sa-l mai doara cand si cand soldurile.
Ciobanesc belgian – manifestă predispoziție pentru: displazie de șold, tumori gastrice sau afecțiuni ale sistemului nervos central.
Ciobanesc german – destul de des sunt întâlnite boli precum: dermatite de hipersensibilizare, displazie de cot sau de șold, artroză, neuropatii periferice, gastroenterite, osteosarcom, cataractă sau hemofilii.
Chihuahua – este cunoscut pentru maladii precum glaucom, hemofilii, hypoglicemie, keratite și dermatite.
Collie – mai des întâlnite, odată cu vârsta sunt: hipoacuzie, lupus eritematos, epilepsie, hernie inghinală, pemfigus eritematos și alergii medicamentoase.
Doberman – la exemplarele în vârstă pot apărea: ateroscleroză, entropion, displazie de cot ori de șold, hipertiroidism, osteosarcom, cardiomiopatie dilatativă și coagulopatii.
Golden retriever – s-au observat predispoziții spre displazie de șold sau de cot, dermatite, alergii și osteosarcom.
Fox terier – este cunoscut pentru glaucom, dislocarea umărului, hipoacuzie ori tumori splenice.
Shnautzer uriaș: în timp, pot apărea displazii de șold, seboree sau tumori cutanate.
Si chiar daca acasa ai un catel care nu este dintr-o rasa descrisa sau poate este un superb exemplar al carui sange nobil s-a pierdut in generatii este util sa cunosti ca si ei pot avea probleme de sanatate ce pot fi prevenite sau tinute sub control cu ajutorul doctorului veterinar specialist. Si daca te intrebi cat traieste un caine, poti afla ca nimeni nu poate spune exact si doar tu ii poti oferi o viata sanatoasa si frumoasa, oricat ar fi ea de lunga, daca te preopcupa si daca esti responsabil.
Pentru a nu ajunge să fiți surprinși de apariția unor astfel de probleme, alegeti sa veniti cat mai des la consult la medicul veterinar specialist și sa respectați sfaturile acestuia, pentru linistea voastra si pentru sanatatea lor.