Este adevarat. In majoritatea situatiilor, regasim probleme de dezvoltare osoasa la pisici, mai ales in cazul celor salvate de pe strada sau a celor ce nu au beneficiat de o dieta adecvata in perioada de crestere. Din aceste considerente, laptele de vaca sau alti substituenti, ar putea duce la mai multe probleme decat beneficii. Laptele matern al felinelor are o compozitie unica de proteine, vitamine si minerale. Nevoile nutritionale ale unui pisoi in crestere sunt diferite fata de orice alta specie. O pisica are nevoie ca in hrana pe care o are la dispozitie sa se regaseasca neaparat vitamina A, taurina, acizi grasi esentiali, vitamina D, calciul si fosforul. De aceea hrana de pisica este unica si trebuie sa respecte o serie de criterii de calitate, in ce priveste compozitia chimica si incarcatura energetica.
Ca urmare, cele mai des intalnite cazuri de rahitism sunt intalnite la pisoii ce, din pacate, au fost abandonati sau au fost salvati si hraniti cu o dieta necorespunzatoare.
Ce este rahitismul?
Rahitismul este vazut in cazul animalelor tinere, in crestere ce au deficiente de vitamina D. Animalul afectat este incapabil sa absoarba calciul din intestin, ducand la o reducere a mineralizarii osoase la nivelul zonelor de crestere. Semnele clinice includ schiopatura, articulatii tumefiate, oase curbe. Tratamentul incude modificarea dietei. Efectele tratamentului se vor vedea in decursul catorva saptamani. In functie de varsta depistarii, modificarile osoase pot ramane vizibile pe tot parcursul vietii si sa predispuna la probleme de deplasare, fatari distocice, probleme de respiratie si altele.
Diagnosticul poate fi pus doar in urma unei examinari radiologice. In lipsa acesteia, modificarile osoase raman ascunse.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara