Raceala este un termen nestiintific ce in cazul oamenilor surprinde o stare de boala provocata de un virus ce duce la inflamatii ale cailor respiratorii superioare manifestate cu rinite, conjunctivite, sinuzite, faringite, amigdalite si evolueaza precum o forma usoara de gripa. Daca alegi sa citesti in continuare vei descoperi usor ce iti poate zice medicul veterinar specialist despre raceala la animale.
Prin extrapolare, au fost numite raceli, in cazul oamenilor si infectiile sau inflamatiile de mica intensitate ale cailor urinare, rinichilor si plamanilor.
Prin corespondenta si animalele pot fi diagnosticate catre de proprietar cu diverse “raceli”. Astfel, racelile la animale pot lua forma unor rinite purulente, sinuzite, conjunctivite, otite sau laringite, bronsite si chiar pneumonii, diagnosticate de catre medicul veterinar specialist. In aceste cazuri animalul va prezenta scurgeri ale secretiilor nazale, albicioase sau purulente, tuse, schimbarea tonalitatii latratului sau lipsa mieunatului sau ciripitului. In cazul pneumoniilor se pot observa expectoratii sau chiar crize de sufocare. Racelile la animale pot lua forma si cistitelor manifestate prin greutate la urinare, urinare cu sange sau urinare in episoade dese si in cantitati mici. La pisici este de specificat ca aceste episoade este bine sa nu fie confundate cu obstructiile urinare ce pot pune in pericol viata animalului si necesita atentia imediata a doctorului veterinar profesionist.
Tot la animale intalnim termenul de raceala si in cazul afectiunilor digestive acute manifestate mai ales prin diaree.
Aceste “raceli” pot fi intalnite la caini, pisici, pasari de colivie, porcusori de guineea, hamsteri, dihori si alte animale tinute in casa si prezentate la consultatie la doctorul veterinar specialist.
Pericolul il reprezinta tot incercarea proprietarilor de a face bine si de a ajuta animalul prin administare de medicamente de “raceala” de uz uman. In aceste cazuri o doza de paracetamol, aspirina, ibuprofen, algocalmin sau diverse antibiotice in doze si frecvente necorespunzatoare sau la specia la care nu se folosesc pot duce la imbolnaviri grave si chiar deces.
Totusi ce poate face stapanul? Cel mai adesea este la indemana preventia prin asigurtarea unui mediu de viata curat, o hrana buna, programe de profilaxie prin vaccinare si deparazitare, contactul periodic cu medicul veterinar profesionist si respectarea sfaturilor acestuia.
Daca totusi se imbolnaveste animalul este de preferat sa-l protejam prin diminuare actiunii factorilor externi precum curentii reci de aer, umiditatea excesiva, temperatura scazuta. In cazul rinitelor sau afectiunilor respiratorii este bine sa oferim animalului o hrana gustoasa sau cea pe care o prefera dintotdauna pentru ca in aceasta perioada animalul poate sa sufere o reducere a simtului olfactiv in acest fel ajungandu-se la o “nerecunoastere” prin miros a alimentelor. In cazul diareilor putem folosi ceaiurile de uz uman de menta, acesta va calma in oarece masura colica, va asigura o oarece hidratare a animalului pana cand intervenim medicamentos sub indrumarea medicului veterinar specialist.
Insa cel mai bun sfat este acela de a contacta medicul veterinar profesionist si de a respecta tratamentul recomandat de acesta si sfaturile acestuia, pentru linistea ta si sanatatea prietenului tau necuvantator.