Abecedarul veterinar

Puii de catei pot fi adoptati de o pisica? Dar pisicii mici de o catelusa?

De cate ori nu ai citit in ziar sau ai vazut la televizor ca o catelusa a adoptat si hraneste, pe langa cateii sai, si pui de pisica? Sau de cate ori nu ai auzit ca o pisica a doptat un pui de caine? Mama natura ne ofera o gramada de astfel de exemple de “mame eroine” din multe specii. Aceste stiri uimesc si induioseaza si parca parca ne fac pe noi oamenii sa vedem partea blanda si emotionanta din viata animalelor de langa noi. Doctorul veterinar specialist iti poate spune cate ceva despre acest fenomen, daca alegi sa descoperi, citind, urmatoarele cateva randuri. O lectie de invatat pentru cei ce isi abandoneaza bietul catel sau pisica sau chiar mai rau.

Fenomenul prin care puii altei specii sunt ingrijiti, adoptati de o “mama” din alta specia este cunoscut, foarte rar si intalnit in conditii exceptionale fiind denumit “interspecific parenting” in ecologia anglo-saxona. Odata cu acest fenomen este intalnit si un altul denumit “hranire interspecifica” sau “alaptare interspecifica” (interspecific feeding), prin care puii sunt hraniti cu laptele mamei adoptive sau cu resursele puse la dispozitie de “noua familie”.

Pe cat este o mare lectie de invatat pentru umanitate, pe atat de mult in aceste manifestari biologice rare, rolul predominant este jucat de mecanismele neuro-hormonale ale mamei adoptive sau de anumite “pacaleli” ale naturii.

In cazul mamiferelor, progesteronul este hormonul ce domina perioada de dupa nastere si care o face pe catelusa sau pe pisicuta o “mama buna”. Exista cazuri documentate de catele ce au adoptat pui de pisica, pisici ce au adoptat pui de caine, catele ce au adoptat mamifere mari precum pui de tigru sau de leu. Exista chiar un caz ciudat de prietenie aproape parentala intre un hipopotam si o broasca testoasa uriasa. Unii papagali obisnuiesc sa isi faca cuib impreuna cu o pereche dintr-o alta specie. In final, dupa depunerea oualor, castiga suprematia asupra cuibului una dintre specii, sfarsind prin a duce la bun sfarsit eclozionarea si cresterea puilor celeilate specii. In cazul cainilor si al lupilor, datorita comportamentului social si al dominantei femelei alfa, care are drept exclusiv de reproducere, celelalte femele sunt conditionate neuro-hormonal sa adopte si sa hraneasca puii “familiei alfa”. Si sa nu uitam legendele sau chiar cazurile documentate de hranire interspecifica in care oamenii sunt cei adoptati. Chiar si in zilele noastre, in lumea a treia, sunt vazute cazuri in care copii malnutriti se hranesc cu laptele catelelor cu pui.

Lumea in care traim este vasta si minunata, viata in toate formele ei surprinde si ne ofera lectii valoroase, pe care le puteti descoperi, descifra sau intelege daca alegeti sa intrebati medicul veterinar specialist.

Exit mobile version