Prolapsul traumatic al pleoapei a treia la caine. O denumire lunga si pompoasa pentru o trauma o ochiului cainelui. Este o afectiune similara celei denumite “cherry eye” in care cea de a treia pleoapa sufera un fenomen inflamator ce duce la aparitia unei “membrane” (in termeni populari) rosii la unghiul intern al ochiului cainelui. Scriu aceste explicatii medicale drept avertisment inspirat din practica de zi cu zi, in speranta ca suferinta unora dintre catei poate fi un semnal de alarma si o lectie utila pe care cu totii o putem invata. Luptele dintre caini, agresiunea intre caini cauzata de teritorialitate, de ierarhie, de dreptul la reproductie, accesul la hrana etc., pot conduce la leziuni ale ochilor, intre care si acest prolaps traumatic al pleoapei a treia.
In mod normal, cainele spre deosebire de om, poseda trei pleoape. Doua pleoape ca si noi oamenii, una superioara si una inferioara. In plus exista o a treia pleoapa, “ascunsa” de obicei dar care porneste din unghiul intern al ochiului (dinspre nas) si acopera, cand ochiul este inchis, suprafata expusa a globului ocular, atunci cand celelalte pleoape sunt inchise. Aceasta a treia pleoapa are un rol complex, multiplu dar in principiu si in putine cuvinte este are un rol de protectie, atat mecanica cat si imunologica si de lubrefiere. Este o structura anatomica ce poseda in interiorul sau si un cartilaj ce ii asigura o oarecare rigiditate.
In urma traumelor la nivelul capului, in apropierea ochiului, la nivelul orbitei sau chiar la nivelul globului ocular, aceasta pleoapa poate sa sufere o inflamatie severa si o distopie (o modificare a pozitiei normale). Muscaturile in apropierea ochilor, deasupra orbitei, zgarieturile provocate de pisici pot conduce la prolapsul traumatic al pleoapei a treia.
Cum se observa un prolaps traumatic al pleopei a treia?
O imagine face cat o mie de cuvinte. Luati aminte la imaginea din materialul de specialitate, chiar daca pare ciudat, o astfel de imagine poate sa te faca sa ajungi mai repede la medicul veterinar specialist. Orice traumatism in aceasta zona se soldeaza cu o reactie inflamatorie severa. Structura pleoapei a treia este foarte bine irigate sanguin, poseda structuri limfatice in componenta iar traumele la acest nivel duc la o crestere in volum semnificativa, antrenand si structurile anatomice invecinate: corneea, conjunctiva, celelalte pleoape. Practic o sa se observe foarte clar ca “iese ceva rosu” din ochi. Adica, de la nivelul unchiului intern al ochiului pleoapa a treia este tumefiata, edematiata, acoperind o zona variabila din cornee. Cainele va clipi intens, va lacrima foarte mult, va incerca sa se atinga in acea zona si isi va provoca o trauma suplimentara. Cu cat trece mai mult timp, cu atat aceste structuri anatomice expuse la aer vor suferi un proces de desicare (de pierdere a umiditatii superficiale ), colonizare bacteriana, sangerari si necrozari.
Ce este de facut in cazul unui prolaps traumatic de pleoapa a treia la caine?
Rapiditatea in interventie este esentiala. Imediat dupa producerea traumatismului, zona trebuie irigata cu o solutie salina sterila, aplicarea peste un suport steril si umed a unei suprafate reci (gheata). Acest lucru va limita raspunsul inflamator imediat si chiar ar putea duce la evitarea unei interventii chirurgicale. Daca a trecut mai mult timp de la traumatism, mai mult de cateva ore sau chiar zile, este posibil ca raspunsul inflamator sa fie foarte intens si sa fi dus deja la modificari ireversibile (necrotice) la nivelul structurii rezultate in urma prolapsului.
Daca structura aflata in prolaps sufera intens si pot fi observate semnele unor desicatii, necroze si infectii extinse, atunci singura posibilitate de interventie ramane optiunea chirurgicala. Aceasta vizeaza eliminarea structurilor afectate iremediabil pana la limita cu tesutul sanatos. Vindecarea, in urma interventiei chirurgicale de specialitate, este rapida si daca sunt respectate conditiile medicale specifice, sunt evitate astfel complicatii severe. Daca in urma traumatismului rezulta si leziuni ale pleoapelor superioara si inferioara, acestea vor fi de asemenea remediate.
O atentie speciala trebuie acordata corneei. Aceasta este o structura extrem de sensibila ce poate fi penetrata usor sau poate suferi leziuni superficiale ce pot influenta negativ acuitatea vizuala pe viitor. Astfel de leziuni trebuie sa fie examinate si tratate, fiind foarte probabil ca acestea sa se produca in acelasi timp cu prolapsul traumatic al pleoapei a treia.
Ce se intampla dupa interventia chirurgicala?
Cainele va purta in mod obligatoriu un coif de protectie. Acest lucru impiedica automutilarea si accesul cainelui catre zona traumatizata permitand in acelasi timp ca acesta sa aiba o viata normala, putand sa manance si sa bea. Cainele va primi un tratament cu antibiotice pe cale generala ce va fi dublat de o atentie sporita a cohiului insusi. La nivelul ochiului traumatizat vor fi folosite zilnic, chiar de mai multe ori pe zi, solutii de curatat, speciale, de uz oftalmologic. In plus vor fi folosite solutii oftalmologice sau unguente pe baza de antibiotice pentru a preveni infectiile locale. In cazul in care exista leziuni ale corneei, precum ulcerele corneene sau leziunile superficiale, acestea vor fi si ele tratate corespunzator cu solutii ce favorizeaza vindecarea (medicamente pe baza de aminoacizi si promotori ai vindecarii corneei) si vor fi excluse substantele cu rol antiinflamator local, precum corticosteroizii. Tratamentul, in functie de leziuni, poate sa varieze in timp, de la 7-10 zile pana la 30 de zile.
In timp, in urma interventiei chirurgicale, pot aparea cateva neplaceri, sub forma unor scaderi semnificative ale secretiei lacrimale, ce are un efect nedorit, de lipsa de lubrefiere adecvata a corneei si a structurilor invecinate, sub forma unei conjunctivite sicca. In cazul prolapsului traumatic al pleoapei a treia, ca in general orice leziune a ochiului, minutele si orele sunt importante. Cu cat se intervine profesionist mai repede cu atat este mai bine. Pentru ca ochii sunt fereastra catre suflet, evitati sa intarziati in cazul acestor traume si alegeti sa cereti ajutorul medicului veterinar specialist cat mai repede cu putinta.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara