Boli la animale

Pneumonia micotica la pisica, o afectiune grava cu un tratament foarte lung

Contactul pisicilor cu diferite tipuri de sol in care se afla fungi, poate fi o cauza pentru una dintre cele mai rare forme de pneumonie, insa si dintre cele mai grave si greu de tratat: pneumonia micotica. Cele mai afectate par a fi pisicile ce se joaca mult in pamant bogat in materii organice, care stau impreuna cu pasari numeroase, au acces la zonele de depunere a excrementelor, exista vegetatie in degradare sau produse lemnoase expuse pentru mult timp la umezeala. In majoritatea cazurilor, fungii patrund in organism prin inhalare, ajungand la nivel nazal si apoi pulmonar.

Pneumonie micotica la pisica. www.doctor-vet.ro

Fungii cel mai des implicati in astfel de infectii severe sunt Aspergillus, Histoplasma si Blastomyces dar si altii. Evolutia este dependenta si de infectii concurente ce afecteaza imunitatea, in cazul pisicilor fiind FIV (Imunodeficienta felina) sau FeLV (Leucoza virala felina). Aceste infectii depreciaza profund capacitatea de aparare a organismului si favorizeaza dezvoltarea rapida a unor infectii de acest tip.

O pisica afectata de pneumonie micotica va avea, in general, simptomatologia specifica bolilor respiratorii de natura infectioasa, adica febra, respiratie dificila, slabire, diminuarea poftei de mancare, tuse, scaderea capacitatii de efort si jetaj de diferite tipuri. Atunci cand este diagnosticata pneumonia micotica, examenul clinic este fundamental si completat obligatoriu cu examenul radiologic. Dificultatea unei astfel de afectiuni deriva din raritatea cu care se produce si posibilitatea de a fi mai intai considerata o pneumonie produsa de bacterii sau virusuri, al caror tratament este complet diferit fata de cel pentru pneumonia micotica. Din acest considerent se poate pierde timp in instituirea tratamentului, mai ales ca majoritatea formelor de penumonie micotica sunt depistate tarziu, cand pulmonul sufera deja o afectare masiva.

Tratamentul este unul ce foloseste produse antimicotice. Complicatiile sunt multiple si pot fi tragice, mai ales ca tratamentul este intins pe o perioada de minim 4-8 saptamani, urmand ca perioada pana la care pulmonul revine la un aspect cvasinormal sa depaseasca 6 luni.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara