Boli la animale

Pisica ta are o buza mai umflata, se scarpina si are rani pe piele? Complexul si dermatita eozinofilica la feline

 

Daca ai o pisica in casa, mai multe sau daca ai prieteni iubitori de pisici, atunci problema scarpinatului a fost si este cu siguranta una care va aparea mereu. Poate ca unele dintre pisici se vor scarpina fara sa observi nimic pe suprafata pielii. Poti insa sa observi, chiar si fara ca pisica sa se manifeste in vreun fel alarmant, o umflatura la nivelul uneia dintre buze. O zona mai rosie, mai calda, poate doare sau nu, poate o deranjeaza la mancat si baut. Alteori, poti sa depistezi mirat ca pisica ta a pierdut parul de zone intinse, de pe burta, de pe membre, se scarpina suparator de mult si chiar are rani de diferite forme si marimi. Poate ca ai fost deja la medic, ai urmat un tratament si te-ai trezit ca semnele au revenit, intr-un timp mai scurt sau mai lung. Acest lucru te-a suparat si te-ai intrebat daca tratamentul a fost bun si cand o sa-i treaca odata treaba asta de pe piele. Si mai ales, se poate lua la om?

Dermatita eozinofilica felina. www.doctor-vet.ro

Umflaturile, mai mici sau mai mari, ulcerele de la nivelul buzelor sau gurii, ranile de pielea abdomenului si coapselor, scarpinatul si starea generala schimbata pot fi formele aceleiasi boli: complexul eozinofilic felin.

Ce este complexul eozinofilic felin?

Este o activitate intensa, uneori cu implicare genetica, a unor tipuri de celule albe, imunitare, denumite eozinofile. Eozinofilele sunt specializate in a ataca paraziti multicelulari, precum helmintii dar sunt active si in alergii si in infectii virale si chiar in imunitatea tumorala. Eozinofilele, spre deosebire de neutrofile, parasesc destul de repede circulatia sanguina si isi produc actiunea in tesuturile aflate in apropierea mucoaselor. Ele contin granulatii (de aceea fac parte din grupa granulocitelor) din care sunt eliberate substante toxice si diferite proteine ce induc in final moartea parazitilor. Ele sunt implicate impreuna cu bazofilele si mastocitele in reactii alergice severe. O astfel de reactie alergica, o hiperactivitate a sistemului imunitar este si acest complex eozinofilic felin. Practic, aceste celule imunitare, fiind masate in apropierea mucoaselor sau pielii, sunt activate la contactul cu “ceva” ce alerteaza sistemul imunitar. Eozinofilele fiind deja prezente, reactioneaza disproportionat de agresiv si declanseaza o inflamatie locala. Aceasta inflamatie poate fi declansata de contactul cu diferite substante chimice, componenti din hrana, paraziti externi precum puricii si tantarii si chiar actiunea unor levuri, precum dermatofitii (Microsporia spp.).

Cum se manifesta complexul eozinofilic felin?

Aceasta afectare de natura imunologica poate sa se manifeste sub forma unor ulcere, placi inflamatorii sau granuloame. Ulcerele sunt localizate mai ales la nivelul buzei superioare, nedureroase si fara prurit. Placile inflamatorii apar precum zone denivelate, alungite sau circulare, eritematoase si foarte pruriginoase. Forma granulomatoasa este mai des intalnita in interiorul cavitatii bucale si are uneori, in cazul in care se localizeaza in alte zone, legatura cu prezenta si intepatura tantarilor.

Complex eozinofilic felin localizat la nivelul buzei inferioare. www.doctor-vet.ro

Cum se diagnostica formele complexului eozinofilic felin?

Consultatia poate sa scoata in evidenta leziunile de la nivelul cavitatii bucale, al buzelor sau din alte zone ale pielii, in special abdomen si coapse. Probele de sange pot sa scoata in evidenta un numar mare de eozinofile dar este bine de stiut ca ele isi desfasoara actiunea in tesuturi. Ca urmare numarul lor din sangele circulant este folosit orientativ. Ranile pot fi studiate prin prelevare de tesut pentru examen microscopic. Este necesara si investigarea unor cauze ce duc la declansarea unor reactii alergice, de natura alimentara, conditii de mediu, substante folosite la deparazitare sau toaletare etc.

Tratamentul complexului eozinofilic felin

Aici este partea cea mai suparatoare. Aceasta este o afectiune a sistemului imunitar. Pentru ca nu se poate trai fara sistem imunitar, practic, aceasta boala poate sa reapara in orice moment organismul gazda se reintalneste cu factorul declansator-alergenul. De aceea sunt efectuate si investigatii suplimentare pentru a incerca, uneori fara succes, a gasi elementul la care reactioneaza in asemenea fel disproportionat, sistemul imunitar al pisicii. Vor exista perioade de remisie si perioade de revenire a formelor de boala. Unde mai pui ca se poate sa fie si o implicare genetica, mostenita. De aceea este dificil de vorbit de vindecare permanenta si este mai usor de inteles ca, asa cum este si la om, biata pisica nu tolereaza anumite elemente din mediul ei iar sistemul imunitar lucreaza excesiv impotriva lor. Tratamentul se bazeaza pe produse medicamentoase ce limiteaza actiunea sistemului imunitar: ciclosporine si corticosteroizi.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara