Cu totii stim ca pisicile sunt diferite. Sunt simandicoase, sensibile, de multe ori solitare, friguroase si foarte atente la toaleta lor. Ce te faci insa atunci cand pisicile nu mai sunt asa cum stiai. Poate nu mai mananca asa de mult sau nu mananca deloc, nu se mai toaleteaza asa cum facea de obicei, respira mai repede ca de obicei, doarme excesiv de mult si nu se mai joaca sau este letargica.
Poate ca mai stranuta sau tuseste ori poti vedea usor cum cea de a treia pleoapa a lor acopera o buna parte din ochi.
Ar putea avea febra! Ce este febra? Febra la pisici, asa cum se intampla si la oameni sau caini, dupa cum iti spune medicul veterinar specialist, este un mecanism de aparare. Febra inseamna cresterea temperaturii corporale peste limita maxima a normalitatii ca raspuns la o agresiune asupra organismului. Febra serveste la impiedicarea multiplicarii unor microbi in organism prin cresterea temperaturii si deci tulburarea metabolismului acelor microorganisme.
Cand face febra pisica? Doctorul veterinar specialist te va informa ca pisicile fac febra atunci cand in corpul lor se produce o infectie cu un virus, o bacterie sau o ciuperca microscopica. Ar putea sa faca febra si atunci cand este foarte stresata sau traumatizata. Febra la pisici mai este cunoscuta a aparea si in cazul tumorilor de diferite naturi. Orice inflamatie de o intensitate considerabila poate duce la febra in cazul pisicilor.
Cum iti dai seama ca pisica ta are febra? Cu siguranta te vei gandi, asa cum faceau mamele noastre, o atingere pe frunte sau pe urechi ori pe nas, ar putea sa fie o indicatie destul de buna ca pisica are febra. Daca iei in consideratie ca temperatura normala a unui pisici este mai mare decat cea a omului iti vei da seama ca atunci cand o vei atinge, in mod clar, vei simti ca “arde” . De aceea este posibil sa te inseli.
Ce este de facut? Cel mai important lucru pe care il poti face si care te va face un adevarat ajutor de incredereval medicului veterinar specialist este sa ai in casa mereu un termometru electronic. Chiar daca la oameni, stim cu totii, temperatura, cel mai des, este luata la nivel axilar sau bucal in cazul copiilor. Din pacate, in cazul pisicilor, chiar daca iti va fi mai greu, in mod corect, temperatura se masoara la nivel rectal. Orice valoare peste 39,5 poate insemna febra.
Orice valoare peste 39,5 inseamna febra?
Nu! Cel mai des este vorba de febra. Insa febra poate fi confundata cu hipertermia. Hipertemia se produce mai ales sub actiunea mediului exterior cand este depasita capacitatea corpului de a regla singur, de a scadea in acest caz, temperatura. Febra este diferita pentru ca, celulele albe din organism, sub actiunea “agresorilor” elimina asa numitii pirogeni ( citokine ), ce ajung la creier si determina raspunsul de crestere a temperaturii corpului. Este ca si cum ne-am gandi la sistemul antiincendiu. Exista senzori care capteaza particule infime de fum, transmit informatia catre un calculator sau cip si pe baza un program prestabilit, sunt activate aspecrsoarele. Doar ca, in cazul febrei, este vorba de inceputul unui incendiu si nu opriprea lui.
Cat de periculoasa este febra?
Chiar daca febra este, pentru pisici, oameni si caini, un mecanism de aparare, daca temperatura creste foarte mult si dureaza mult timp, poate produce efecte grave in organism. Poate afecta creierul prin edem cerebral, rinichii prin insuficienta renala, inima prin aparitia aritmiilor, ficatul si vasele de sange. Deci ce este prea mult, strica! Temperaturile foarte periculoase sunt cele ce cresc peste 40 de grade.
Ce este de facut?
Anunta cat mai repede medicul veterinar specialist sau ajungi cat mai repede la consultatie pentru diagnostic si tratament corespunzator. Evita tratamentul facut dupa ureche cu paracetamol, algocalmin, ibuprofen sau alte produse de oameni sau chiar veterinare fara sfatul medicului. Este posbil sa faci mai mult rau decat bine.