Sa ne gandim putin! Oare ce te sperie cel mai tare la o pisica? Sa te zgarie, muste, ambele sau doar sa te ameninte cu “scuipatul” specific? Este pisica agresiva “de la natura” sau exista si alte motive?
Alege sa descoperi cateva dintre cauze si incearca sa retii mereu sfaturile medicului veterinar specialist. O consultatie profesionista la medicul veterinar iti poate oferi necesarul de informatii importante pentru un stapan responsabil si care gaseste armonia intre familie, casa si animalul din casa.
Agresivitatea cauzata de frica, fie fata de alte animale, fie fata de oameni, este un comportament defensiv, animalul asociind individul cu experiente traumatizante, sau reprezinta o socializare defectuoasa din timpul perioadei de crestere si o slaba capacitate de adaptare la elemente noi din mediul de viata. Medicul veterinar specialist iti va spune sa incerci sa izolaezi pisica pentru un timp si sa o obisnuiesti treptat cu noile prezente, prin intalniri scurte si repetate, recompensand-o cu alimentele preferate.
Agresivitatea teritoriala este determinata de protejarea zonelor proprii sau de statutul social. Competitia pentru un numar redus de litiere, de vase de alimentare sau de zone de odihna reprezinta motivatia unui comportament agresiv, tratamentul urmarind remedierea acestor deficiente. Mai mult spatiu, mai putine motive de conflict. Simplu, nu?
Agresivitatea fata de stapan. De obicei felina va permite, pentru un anumit timp, atingerea omului, pentru ca la un moment dat sa devina agresiva, muscand si zgariind, ca urmare fie a unui conflict de dominanta sociala, fie ca urmare a modificarii starii psihice a animalului. Anticipati limita de acceptare si recompensati-o pentru momentele de toleranta. Oare nu asa faci si cu oamenii? Cu unii poti glumi mai mult, cu altii mai putin. Si nu uita, si pisicile ca si oamenii, pot fi diferite, nu este logic ca doua pisici sa fie la fel, fiecare are propriul comportament si propria personalitate. Esti pregatit sa o accepti?
Agresivitatea felinelor tinere. Felinele mai mici de 2 ani prezinta un tip de agresivitate motivat de implementarea atitudinilor de pradator, explorare a teritoriului si a imprejurimilor. Nu incurajati muscaturile si zgarieturile, oferiti-i pisicii jucarii sau eventual adoptati inca o pisica. Corectiile fizice nu sunt o solutie, acestea putand stimula comportamentul agresiv motivat de frica. Doctorul veterinar specialist iti va spune ca violenta nu aduce decat violenta iar a o utiliza impotriva unui animal, fata de care se considera ca ai o mai mare putere de intelegere, nu va insemna decat inceputul unui cerc vicios din care este foarte greu de iesit. Blandetea dar si comportamentul ferm, sigur, fara ezitari si fara excese te va duce catre un rezultat pozitiv.
Incearca deci sa alegi o consultatie de specialitate la timpul ei si descopera la medicul veterinar ce poti face pentru a avea o pisica sanatoasa si de care te poti bucura in liniste si armonie.