Boli la animale

Piometrul la caine si pisica apare dupa calduri

Ce se intampla cand pisica sau cateaua noastra lasa locul unde sta murdar de o secretie urat mirositoare, galbena sau hemoragica (rosiatica)? A fost in calduri in urma cu ceva vreme? Medicul veterinar specialist ar putea sa iti spuna ca este posibil sa fie vorba de piometru, adica o afectiune uterina, de natura chirurgicala, caracterizata de prezenta in uter a unei secretii anormale, purulente, ce poate pune in pericol viata femelei.

Piometrul apare de obicei intr-o perioada cuprinsa intre cateva zile si 60 de zile dupa trecerea caldurilor (estrului) si este cauza principala de deces la femelele ce sufera de probleme chirurgicale. Piometrul sau mai stiintific numit hiperplazia glanulo-chistica endometriala se produce ca urmare a unor dereglari ale mecanismelor hormonale si raspunsul secretor la nivelul uterului, cumulate cu prezenta unor germeni patogeni. Este o stare patologica in care organismul produce in mod anormal si nejustificat mai multa secretie uterina, fiind des intalnit mai des la carnivore, indiferent daca sunt domestice sau salbatice.

Astfel, in perioada imediat urmatoare estrului, organismul intra in perioada progesteronica, in care hormonul progesteron determina o intensificare a secretiei uterine. Secretia uterina in exces ce urmeaza perioadei de calduri, se acumuleaza la nivel uterin, se contamineaza in cele mai multe cazuri, transformand astfel uterul intr-o rezerva purulenta, ce se poate evacua chiar intrabdominal, provocand astfel o peritonita acuta, posibil letala. In anumite conditii, de cervix tunelizat, adica pastrarea deschisa a comunicarii intre uter si mediul extern, aceasta secretie se poate vedea si la nivel vulvar, lucru usor observabil atat de catre proprietar cat si de catre medicul veterinar profesionist.

In multe situatii insa, cervixul este inchis, secretia purulenta acumulandu-se fara exteriorizare, facand diagnosticul primar accesibil doar doctorului veterinar specialist prin ecografie abdominala.

Catelusa sau pisica afectata, poate sau nu, sa prezinte sindrom febril, apetit pentru apa crescut si urinare in exces, fiind cunoscuta manifestarea de poliurie, polidipsie.

Daca este lasata netratata, aceasta afectiune duce la deprecierea grava a starii generale, autointoxicatie, sapremie (descarcarea in sange a toxinelor din secretia uterina), afectare multiorganica, peritonita si in final deces. Piometrul apare de obicei, pana la 2 luni dupa trecerea caldurilor, de aceea aceasta perioada este critica pentru viata femelei. Poate fi favorizat si de montele nereusite sau mortalitatea fetala.

Diagnosticul acestei afectiuni se realizeaza pe baza examenului ecografic realizat de catre medicul veterinar profesionist. Examenul ultrasonografic abdominal releva distensie uterina, cu ingrosarea peretilor uterini, continut patologic, in cavitatea abdominala, in unele cazuri, uterul ocupand o mare parte, fiind usor de observat. La pisica, un astfel de uter poate fi « boselat » adica cu numeroase diverticule izolate in care este acumulata secretie purulenta. In anumite situatii, unele chiar premergatoare piometrului, secretia poate fi in cantitate redusa si incolora, afectiune numita hidrometru ori mucometru in functie de tipul secretiei acumulate.

Tratamentul este de natura chirurgicala, in exclusivitate, realizandu-se ovaro-histerectomia de urgenta. Interventia chirurgicala presupune anestezia generala si realizarea unei proceduri standard de indepartare a intregului parat genital. In anumite cazuri in care continutul purulent ajunge in cavitatea peritoneala, trebuie realizate lavaje peritoneale, plasarea de drenuri peritoneale ori chiar omentalizarea  structurilor afectate sever de inflamatia peritoneala.

In urma acestor operatii exista posibilitatea ca in timp, daca au avut loc deversari de secretie purulenta in cavitatea peritoneala, sa se formeze un asa numit, piometru de bont, adica o formare a unei « pungi » purulente la nivelul bontului uterin, (locul de realizare a ligaturii uterine) ce necesita de asemenea  intervetie chirurgicala. Tot ca o complicatie, doctorul veterinar specialist poate spune ca se poate forma un asa numit sindrom aderential sau adezional, care reprezinta practic focare eratice de peritonita localizata care s-au vindecat insa prin formarea unor cicatrici intre diversele organe abdominale, putand duce la durere si chiar ocluzii intestinale. Incercarile de tratare non-chirurgicala, doar pe cale medimentoasa, pot avea succes in mica masura, insa la urmatorul ciclu de calduri, problemele se pot repeta, riscurile fiind mai mari decat avantajele.

Complicatiile sunt numeroase si se refera la socul septic, peritonita acuta, insuficienta hepato-renala, deces. Prevenirea se realizeaza prin sterilizarea femelei, prin aceasta metoda eliminandu-se riscul de piometru, scazandu-se riscul de tumori mamare si alte afectiuni cu origine genitala. Doctorul veterinar profesionist recomanda ca in lipsa sterilizarii, dupa fiecare ciclu de calduri, femela sa fie examinata ecografic mai ales in perioada de maxim 2 luni dupa calduri.

Pentru ca la tot pasul sunt pericole ce pot sa iti faca multe probleme cainelui sau pisicii tale, alege sa vii la medicul veterinar specialist pentru consultatie si sfaturi utile pentru ingrijirea animalutului tau si pentru linistea ta.