Boli la animale

Pietrele din vezica cainelui. Calculii urinari la caine pot duce la operatie!!!

Urolitiaza, calculii urinari, pietrele la rinichi sau in vezica, litiaza urinara semnifica in principiu, acelasi lucru: prezenta unor formatiuni, mai mici sau mai mari, in aparatul urinar. Cu toate ca medicul veterinar specialist stie ca pietrele se formeaza, in mai mult de doua treimi din situatii, in vezica urinara, ele se pot forma si la nivel renal, ureteral sau chiar uretral.

radiografie caine, calculi vezicali mari, www.doctor-vet.ro

Ce este litiaza urinara?

Litiaza urinara semnifica prezenta unui sediment urinar ce se poate organiza pana la organizarea unor formatiuni mai mari decat diametrul cailor de evacuare normala a urinei si pot chiar bloca vezica urinara, ureterul sau uretra. Sedimentul urinar este de obicei de origine minerala. Mineralele din urina se pot organiza, la inceput, prin reactii chimice specifice, in cristale microscopice. In cazul unor conditii favorabile, microcristalele se organizeaza si formeaza uroliti.

De cate tipuri pot fi calculii urinari?

In functie de organizarea si compozitia lor chimica, urolitii pot fi de mai multe tipuri: struviti (fosfati organo-magnezieni), oxalat de calciu, fosfat de calciu, urati, cistina etc.

Cistotomie si extragerea unor calculi vezicali, www.doctor-vet.ro

Cum se formeaza calculii urinari?

Urolitiaza la caine este influentata major de factori precum cel genetic, aciditatea urinara, compozitia urinei si mai ales inflamatiile si infectiile urinare. Dintre toti factorii implicati, inflamatiile si infectiile urinare (nefritele, cistitele) netratate sau tratate prea putin timp, pot favoriza aparitia pietrelor urinare prin doua mecanisme majore: ALCALINIZAREA urinei in urma actiunii bacteriilor si prin actiunea metabolismului bacterian ce produce UREAZA (o enzima) ce favorizeaza combinarea chimica a Amoniacului cu Magneziul si Fosfatul din urina, rezultand struvitii.

Totusi, chiar si in functie de aciditatea urinara (pH-ul urinar), se pot forma cristale specifice. Astfel, in pH alcalin (bazic) este favorizata formarea struvitilor iar pH-ul acid, favorizeaza aparitia cristalelor de oxalat de calciu si urati.

Calculi vezicali extrasi prin cistotomie, www.doctor-vet.ro

Cum se manifesta urolitiaza?

Urolitiaza poate duce la aparitia unor urgente majore, ca urmare a durerii severe pe care o produc si mai ales datorita obstructiilor cailor urinare. Aceste obstructii urinare pot duce la autointoxicatii severe ce pun viata in pericol. Daca se produc urolitiaze ureterale atunci durerile sunt foarte mari si se manifesta similar unor colici renale severe, durere, mers cocosat, febra, irascibilitate, imposibilitatea deplasarii. In vezica urinara urolitiaza poate duce la intretinerea si agravarea unor inflmatatii locale (cistite) ce modifica capacitatea elastica a vezicii urinare, putand ajunge la rupturi, necroze, cicatrici locale. Obstructiile uretrale sunt mai frevente la masculi, din cauza lungimii, diametrului si prezentei osului penian. Urinarea poate fi modificate, in sensul unor eforturi mari de evacuare, eliminarea unei cantitati mici de urina sau chiar deloc, eliminarea de sange ori chiar cristale vizibile cu ochiul liber. Afectiunea este chinuitoare si pune viata in pericol prin efectele asupra functionarii rinichilor ( ce pot fi afectati de hidronefroza, insuficienta renala ) si acumularii in sange a toxinelor (in principal uree) ce trebuia eliminata prin urina.

Cum este diagnosticata urolitiaza?

Atat ecografia abdominala, radiografia simpla dar si cu substanta de contrast (pielografia) cumulate cu analiza urinei pot pune in evidenta litiaza urinara. Efectele asupra organsimului sunt evaluate prin analiza sangelui, biochimie completa si hemograma.

Cum este tratata urolitiaza?

In cazul urolitilor foarte mari se recurge la interventia chirurgicala salvatoare, fie prin deschiderea vezicii urinare (cand este cazul) fie prin deschiderea uretrei sau chiar realizarea uretrostomei (un orificiu nou creat in uretra, de obicei la mascului, inaintea osului penian, dupa castrare, ce sa favorizeze eliminarea viitoarelor petre). In plus, sunt combatute infectiile urinare (mai dese la femele-cistitele) dupa o identificare a bacteriilor (urocultura) si pentru o perioada relevanta ( poate merge si la 4 saptamani, in unele cazuri) cu antibioticul eficient (antibiograma). In cazul in care sunt identificate tipuri de cristale influentate de pH-ul urinar, aesta poate fi modificat prin dieta si produse aditionale, pentru a evita conditiile initiale ce au dus la formarea initiala.

Nu lasa o banale inflamatie sau infectie urinara neinvestigata corespunzator, prin ecografie, radiografie si sumar de urina si respecta durata tratamentului cu antibioticele eficiente, pentru a evita operatiile de urgenta.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

 

2 Comments

  • Aurelia

    Buna ziua! Am o femela Bichon care a făcut aceste pietre in vezica in 2016 și medicul la care mergem a operat-o și i-a scos o piatra. După operație jumătate de an nu a mai urinat cu sânge dar după jumătate de an iar a apărut sângele in urina… In vara anului trecut am operat-o iar și de data asta i/a scos 3 pietre…acum după jumătate de an iar urinează cu sânge..nu știu ce as putea sa ii fac dar nu as vrea sa o operez din nou deși sunt sigura ca dacă merg la medic îmi va spune ca nu exista alta soluție.dvs ce ma sfătuiți? Cățelușa are 6 ani și o fătare

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare! Daca au aparut si produc probleme, operatia este necesara, din pacate. Totusi, avand in vedere istoricul, ar fi necesara o analiza aprofundata a unor afectiuni care sa modifice metabolismul in asemenea masura incat sa duca la astfel de probleme. Ar fi necesar, daca nu a fost chiar realizat deja, un screening endocrin (analize pentru tiroida, suprarenale si altele) in corelatie cu tipul de pietre ce se formeaza (analiza urinei si a tipului de cristale). In acest fel poate se identifica si alte cauze care ar putea fi controlate si sa se scada in acest fel posibilitatea aparitiei unor noi probleme similare. Succes!