Boli la animale

Parvoviroza la pisici poate fi la fel de grava ca la caine. Panleucopenia virala felina este foarte des intalnita

Parvoviroza este cunoscuta foarte bine in randul crescatorilor de caini si iubitorilor deopotriva. Pe cat de grava este, pe atat de mult este prevenita prin vaccinare insa exista un numar foarte mare de caini care nu sunt protejati si care sufera. Putem sa ne imaginam ca si in cazul pisicilor, parvoviroza este o boala la fel de grava. Parvoviroza pisicii produce manifestari diverse in functie de varsta, fiind foarte grava la pisicile sub un an de viata sau nevaccinate si prea putin evidenta la adulti sau lipsita ca boala in cazul pisicilor vaccinate. Chiar daca virusul parvo este intalnit atat la caine cat si la pisica, trecerea intre cele doua specii nu este o realitate. cainii nu sunt afectati de virusul felin iar acestea, ar putea, uneori, sa reactioneze la intalnirea cu virusul canin.

Panleucopenie virala felina sau parvoviroza pisicii. www.doctor-vet.ro

De ce este grava parvoviroza felina?

Ea mai este denumita si panleucopenie felina. Unul dintre efectele cele mai grave este reprezentat de supresia producerii de celule in maduva hematogena. Acest efect se traduce printr-un numar scazut de celule albe, similar cu efectul produs in cazul cainelui. Avand in vedere ca exista un numar scazut de celule albe, efectorii sistemului imunitar, animalul va fi preactic o prada usoara in fata oricaror alte infectii. In afara de acest efect, virusul parvo al pisicii se replica masiv in alte zone importante precum intestinul si zona ce controleaza miscarile, cerebel. Efectul asupra sistemului nervos este extrem de bine observat la pisoi, la pisicle tinere, de cateva luni de zile, la care se produce o hipoplazie cerebelara. Aceasta actiune la nivelul sistemului nervos poate duce la incoordonare, tremuraturi, dezechilibru sever si chiar orbire ca urmare a unuei replicari si in interiorul retinei. Pisicile bolnave de panleucopenie felina (parvoviroza felina) prezinta si manifestari digestive. Pisica poate voma, mai ales aspect bilos. Abdomenul este dureros si uneori apare si diaree. Pacientul este deshidratat, deprimat, nu mananca si poate sa stea in fata bolului cu apa un timp indelungat fara sa bea sau sa bea foarte putin. Sa nu uitam de febra, unele pisici avand temperatura si de 40-41 C.

Parvoviroza felina se poate manifesta dupa cateva zile, pana la o saptamana de la contactul cu virusul. Virusul parvovirozei feline este foarte rezistent in mediu, putand fi viabil chiar si un an sau mai mult. Virusul este eliminat de pisicile bolnave prin secretii si excretii si poate ramane pe diverse suprafete. Poate fi adus in interiorul unui camin prin surse secundare, precum hainele si pantofii. Deci este foarte usor de transmis boala de la animale bolnave la animale sanatoase, grupa de varsta cea mai grav afectata fiind pisoii sub 5 luni de viata dar si cei pana intr0un an pot face forme grave.

Dupa producerea infectiei, virusul este eliminat o perioada scurta din pacientul bolnav. Acesta este un fenomen important pentru diagnosticul panleucopeniei virale feline. Diagnosticul este in mare parte pus in urma examinarii clinice corelate cu o hemoleucograma. Hemoleucograma poate sa puna in evidenta rapid efectul leucopenizant, cu un numar mai mic decat normal de netrofile si limfocite dar nu numai. Uneori, poate fi eficient, dar nu nu orice conditii, testul imun rapid de depistare a virusului parvo canin. Atentia trebuie insa indreptata asupra faptului ca nu intotdeauna virusul este si eliminat prin intestin la momentul realizarii testului. Acest fenomen poate duce la un diagnostic fals negativ. Unde mai pui ca, la pisica exista inca cel putin doua virusuri ce pot da semne asemanatoare cu panleucopenia virala felina, asa cum se intampla in cazul imunodeficientei virale felina (FIV) sau leucemiei virale feline (FeLV).

Tratamentul este vital pentru formele acute de boala. Acest tratament combate cele mai importante modificari din organismul pisicii bolnave de panleucopenie (parvoviroza felina). Terapia cu fuide, adaugarea de glucoza, electroliti, antibiotice si vitamine, intr-un mediu spitalicesc, sub internare, in functie de analizele suplimentare si protocolul ales de medicul veterinar specialist pot duce la o trecere cu succes prin boala. Exista insa si tragedii iar acest lucru trebuie luat ca atare, virusul fiind unul foarte agresiv iar organismul pisicii, mai ales al celor tinere, poate ceda.

Odata trecuta prin boala pisica poate dobandi o imunitate prelungita si puternica fata de parvoviroza felina. Mai important decat tratamentul ar fi preventia, Prevenirea imbolnavirilor de panleucopenie felina se bazeaza pe administrarea, la timpul potrivit, de catre medicul veterinar, a vaccinurilor eficiente. De obicei, prima vaccinare se realizeaza la varsta de 7-8 saptamani de viata, in cazul in care starea de sanatate este buna.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara