Boli la animale

Parvoviroza cainelui. Atentie! Epidemie!

Multa suparare si pareri de rau la fiecare schimbare de sezon. Multi catei cu varste pana intr-un an de zile sufera, intr-o repetare tragica a istoriei, de gastroenterita cu parvovirus, cea mai grava dintre toate bolile intestinale ale cainelui. Eforturile de a reduce numarul de cazuri se loveste, de multe ori, de falsul gand ca “il tin izolat si nu are de unde sa ia boala” si “il hranim bine si il iubim mult”. Insa cel mai important gest de iubire ar fi un program de vaccinare salvator.

Pentru cei responsabili cu caini ce se doresc a fi sanatosi tot timpul si pentru cei ce cauta un raspuns ori o informatie este materialul urmator. In continuare, cei ce aleg sa descopere mai multe, vor citi cateva randuri esentiale despre parvoviroza cainelui.

Ce este Parvoviroza cainelui?

Este o boala virala, extrem de contagioasa, foarte usor de transmis de la caine la caine si chiar se pot imbolnavi cainii ce stau sau trec prin locurile prin care a trecut un caine bolnav.

Cum se manifesta parvoviroza cainelui?

Cainele bolnav este slabit, fara chef de joaca, cu durere la nivelul abdomenului si chiar febra (peste 39,5). La inceput nu este neaparat nevoie sa apara voma sau diaree. In unele cazuri grave bietul catel poate sa faca infarct pana sa ajunga la diaree sau voma. Scaunul diareic include sange si portiuni din mucoasa intestinala.

Cat de mult sufera cainele in parvoviroza?

In parvoviroza suferinta cainelui este data de durerea intensa de la nivel abdominal. Este ca si un bebelus cu colici care tipa cu toata forta. Bietul catel se deshidrateaza masiv. Gandeste-te ca intr-o voma poate sa piarda foarte mult lichid iar intr-un scaun diareic se pot pierde chiar peste 50-100 ml odata. Febra il face apatic si influenteaza sistemul nervos.

Cum se trateaza parvoviroza cainelui?

Pentru ca bietul caine pierde foarte multe lichide, precum un om cu dizenterie, inlocuirea lichidelor pierdute este esentiala. Cum cainele nu poate sa inghita necesarul de apa necesar, perfuzia permanenta este cea mai importanta componenta a tratamentului. Perfuzia nu este dimineata si seara ci in continuu, pentru ca si necesarul organismului este permanent. Pentru ca il doare burtica trebuie administrate medicamente impotriva durerii si spasmului. Pot fi folosite si medicamente cu anticorpi impotriva parvovirozei. Daca are febra aceasta trebuie combatuta cu medicamente impotriva temperaturii crescute.

Sunt folositoare antibioticele in parvoviroza?

Fiind vorba de un virus antibioticele nu au efect. Ar putea fi folosite doar ca protectie impotriva unor infectii datorate unor bacterii ce se multiplica in intestinul deja ranit.

Cum diagnosticam parvoviroza?

Parvoviroza canina se diagnostica obiectiv prin folosirea testelor de parvoviroza. Parvoviroza nu se diagnostica doar dupa aspectul sanguinolent al diareei.

Cum stim cat este de grava boala?

Un medic veterinar specialist va face o analiza a sangelui prin care sa vada numarul de celule albe si rosii. Cu cat sunt mai putine albe cu atat este mai grav. La acest test se adauga pur si simplu starea cainelui si gradul de deshidratare.

Cat dureaza tratamentul?

Tratamentul este permanent si dureaza pana la vindecare. Poate dura si 7-10 zile. Nu exista o perioada fixa sau dinainte stabilita. Nimeni nu poate spune cum se va simti pacientul in 2-3 zile sau in 10 zile.

De ce apare parvoviroza in anumite sezoane?

Simplu. fiind o boala ce afecteaza mai ales cateii tineri, oricand vor fi mai multi catei nascuti boala va cunoaste o crestere a numarului de cazuri. Daca foarte multe femele intra in calduri primavara sau toamna, este logic ca in urmatoarele luni dupa fatare sa apara si un numar mai mare de cazuri.

Cum prevenim parvoviroza cainelui?

Vaccinare dupa sfatul medicului veterinar specialist. Este ca si cum noi oamenii stim de cat de periculoasa si grava este poliomielita la copii si evitam vaccinarea cu buna stiinta. Asa este si la caini, exista 2-3 boli foarte grave ce pot fi prevenite prin vaccinare. Totul este sa vrei si sa te informezi la medicul veterinar specialist!