Inainte sa achizitionam un papagal trebuie sa stim daca suntem pregatiti pentru o astfel de responsabilitate.
Astfel, medicul veterinar profesionist te va informa ca in functie de papagal si de dimensiuni mai mari ne putem astepta sa fie si mai inteligent si mai greu de intretinut. Nu trebuie sa uitam ca aceste animale se ataseaza in timp de stapan si lipsa indelungata a acestuia sau lipsa de atentie din partea lui pot determina o reactie stresanta manifestata prin automutilari, autodeplumari sau diminuarea poftei de mancare. Acesta fiind motivul pentru care proprietarii responsabili aleg sa consulte doctorul veterinar specialist.
In acelasi timp pasarile se streseaza foarte usor, schimbarea mediului sau a conditiilor de mediu le sunt in general nefavorabile.
Papagalii au nevoie de un regim relativ strict de lumina, o temperatura echilibrata, fara curenti de aer (provocati de aer conditionat sau de alte surse). Putem chiar incalzi si umidifia aerul din incapere cu aparate speciale pentru a realiza o atmosfera propice papagalilor.
Papagalilor le place sa interactioneze cu stapanii in anumite limite, asa ca ganditi-va ca trebuie sa le acordati ceva atentie zilnica. Hrana trebuie sa fie echilibrata si mereu disponibila si chiar imbogatita cu vitamine si minerale. Cu cat colivia este mai mare cu atat se simte mai bine iar cu cat este mai “echipata” cu atat se simte mai stimulat si putin plictisit.
Vorbitul, dupa cum cu siguranta veti intreba medicul veterinar specialist, este stimulat prin interactiune si prin repetitie. De retinut ca la primele semne de boala, diaree, lipsa poftei de mancare, regurgitare, apatie trebuie sa luam legatura cu medicul veterinar pentru o consultatie de specialitate.
Pe cat de recompensanta poate fi detinerea unui astfel de animal, pe atat de multe situatii nedorite pot sa apara, insa poti alege sa descoperi beneficiile consultatiilor medicale veterinare de specialitate chiar inainte ca ceva rau sa se intample.